uk

Українські математики закликають бойкотувати міжнародний конгрес математиків у росії

Міжнародний математичний союз надав Росії право провести Міжнародний конгрес математиків (МКМ) у 2022 році. На таке рішення гнівно відгукнулися українські та зарубіжні учені, закликаючи колег бойкотувати МКМ. Їхню статтю, опубліковану на сайті www.icm2022boycott.org, наводимо нижче.

У 2014 році в Україні спалахнула революція у відповідь на дії злочинного президента Януковича. Росія відповіла на це анексією українських територій та початком війни на Сході України. Усе це супроводжувалося розповсюдженням брехні про суть Революції Гідності та про участь російської армії у війні. Світ побачив у діях Росії те, чим вони є насправді: порушення міжнародного права і спроба завадити українцям обрати майбутнє власної держави.

Російська війна в Україні забрала вже більш як 10 000 життів і змусила більш як 2 млн людей втікати зі своїх домівок. І хоч ця війна зникла з міжнародних новин, обстріли тривають, і число жертв зростає щотижня. Це виснажило українську економіку і залишило глибоку рану в українській науці. Університети було переміщено, кар’єри зруйновано. Багато наукових зв’язків було обірвано, співпрацю покинуто. Наших колег у Криму переслідують через їхнє протистояння путінському режиму.Останніми роками багато хто з нас почувався ніяково, відмовляючись від запрошень на наукові заходи в Росії. Який стосунок їхні організатори мають до війни? Ймовірно, жодного. Проте, як і мільйони людей з нашої батьківщини, від 2014 року ми просто не можемо ступити на російську землю.

Уявіть, який шок відчули українські математики, коли у 2018 році Міжнародний математичний союз довірив Росії честь приймати Міжнародний конгрес математиків (МКМ). Російський уряд інвестував значні ресурси, щоби перемогти Францію в конкурсі заявок. Але суть у тому, що важливі міжнародні події на зразок МКМ легітимізують режими, чиї руки заплямовані кров’ю. Вони зловтішаються тим, що попри наш моральний осуд ми не гребуємо їхніми грошима. Топ-чиновник російського уряду Аркадій Дворкович особисто долучився до виборювання права приймати МКМ у Росії. Виконавчий організаційний комітет МКМ очолює Дмитро Чернишенко, заступник голови уряду РФ. Серед офіційних організаторів також є офіцер ФСБ (колишнього КДБ) високого рангу Дмитро Дєрєвяшкін та генерал-майор Росгвардії Олексій Зінін. Враховуючи все це, не виключено, що організація МКМ та розробка воєнних планів здійснюється з сусідніх кабінетів.

26 лютого 2021 року Виконавчий комітет Міжнародного математичного союзу опублікував заяву, якою декларував свою повну байдужість до будь-яких питань моралі під час ухвалення своїх рішень: «Міжнародний математичний союз, так само як і Міжнародна наукова рада, членом якої є ММС, виступає проти всіх бойкотів наукових заходів і всіх спроб пов’язати наукову активність із політичними та соціальними проблемами, оскільки бойкоти вважаються шкідливими для всіх сторін». Так, багато хто з нас живе в суспільствах, достатньо розвинених для того, щоб перейматися, чи наша кава має сертифікат Fair trade («Справедлива торгівля») і чи до виробництва товарів, якими ми користуємося, не залучали дитячу працю. То чому ж ММС, призначений нас представляти, має залишатися настільки морально нейтральним? Дотримання людських прав не може бути просто назване «політикою» і відкинуте як занадто складне. Ми знаємо, що у світі є конфлікти, щодо яких наша спільнота розділена. Чи значить це, що ми не маємо виносити моральний присуд тоді, коли все очевидно? Росія анексувала частину незалежної європейської країни, чого не траплялося з першої половини минулого сторіччя. Що в цьому неоднозначного? Чому ми не маємо турбуватися про інші численні порушення Росією людських прав, такі як придушення свободи слова, політичні вбивства, переслідування ЛГБТ-спільноти? Чи ММС хоче, щоб ми були байдужими автоматами, які продукують теореми?

В історії вже були прецеденти, коли ММС зважала на політичні події. У квітні 1982 року Виконавчий комітет ММС вирішив скасувати МКМ у Варшаві через введення воєнного стану і жорстоке придушення руху «Солідарність». Тепер ММС любить вдавати, що Конгрес стосується лише математики, проте приблизно з 2002 року він доволі охоче надавав можливості для піару політичним лідерам країн-господарів. Багато з тих лідерів у подальшому зіткнулися з серйозними звинуваченнями в корупції, деякі тепер перебувають у в’язниці. Проте ще ніколи до 2022 року ММС не виявляв бажання потиснути руки, заплямовані кров’ю. Якби Путін захотів особисто присуджувати медалі Філдса, чи наважився б ММС йому відмовити? Не думаємо. Вони навіть не стали вимагати, аби російський уряд випустив нашого несправедливо ув’язненого колегу Азата Міфтахова.

А як щодо російських математиків? Ми цінуємо й поважаємо наших колег із Росії. Деякі з них виявили мужність, опираючись режиму Путіна. Проте приймати МКМ у вашій країні – це не базове людське право. Базове людське право – це не бути вбитим російськими мінометами.

Пишучи це, ми почуваємося трохи як Давид у протистоянні з Голіафом. Ми не маємо ресурсів багатої нафтової держави для роздачі. Ми стоїмо за те, що вважаємо правильним. Моральна байдужість ММС має скінчитися, і ми закликаємо тих, хто погоджується з нами, долучитися до бойкоту МКМ-2022.

ЛИСТ ПІДПИСАЛИ:

Тарас БАНАХ, професор Львівського національного університету імені Івана Франка;

Оксана БЕЗУЩАК, професорка Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

Роман ЧЕРНІГА, доктор нпаук, професор, Інститут математики НАН України;

Володимир ДЕРКАЧ, професор Донецького національного університету імені Василя Стуса;

Артем ДУДКО, професор Інституту математики Польської академії наук;

Андрій ГОГОЛЄВ, асоційований професор Університету штату Огайо, США та ще 28 математиків з України, Великої Британії, Польщі, США, Німеччини, Франції, Австралії, Швеції.

Оригінал статті англійською: http://www.icm2022boycott.org/ukrainians/