uk

Х ювілейний фестиваль «Sikorsky Challenge Ukraine 2021: Україна і світ»

Три дні журналісти «Світу» перебували на десятому ювілейному фестивалі «Sikorsky Challenge Ukraine 2021: Україна і світ»: взяли участь у Міжнародному оборонному інвестиційному форумі, пробували на панельних дискусіях про можливості України щодо інноваційного прориву у галузях промислового хайтеку і космосу, вислухали презентації та подивилися виставки інвестиційних проєктів, що розглядалися на секціях “Оборона та безпека”, “Промисловий хайтек і космос”, “Зелена енергетика, воднева економіка, екологія”, “Біометрична інженерія та здоров’я дюдини”, “Аграрна інженерія” та “Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека”. Матеріалів вистачило на цілу “Газету в газеті: спеціальний випуск”. Крім першої сторінки цього випуску, з якою ознайомлюємо нижче, подаємо ще три різнотемних репортажі кореспондентів “Світу”.

Запитання, на яке намагалися відповісти організатори й учасники фестивалю:

ЯК ПРОЙТИ ШЛЯХ ВІД СТАРТАПІВ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ УКРАЇНИ?

Ювілейний фестиваль «Sikorsky Challenge Ukraine 2021: Україна і світ», що відбувся напередодні 30-ї річниці Незалежності України, і присвячений цій важливій події, не тільки відкрив нові таланти і нові ідеї, назвав кращі стартапи, і завдяки інвесторам створив можливості для реалізації їхніх проєктів, – цей фестиваль наблизив настання поворотного моменту в розвитку України, який можна назвати поверненням ери інженерного мистецтва. Але це повернення відбувається на сучасному високотехнологічному витку світової історії, коли на допомогу інженерній ідеї приходять інформаційні технології, штучний розум, біоінженерія і ще багато чого нового, що народжується вже сьогодні.

SІKORSKY РОДИНА – ЦЕ ВСЯ УКРАЇНА. І НЕ ТІЛЬКИ
Те, що цей рух найбільш яскраво проявився саме в Київській політехніці, де першими в Україні вловили і втілили його більш як десять років тому, започаткувавши фестиваль Sikorsky Challenge, – цілком логічно. Адже тут впродовж століття навчались, навчали і створювали передові інженерні школи одні з кращих європейських і світових учених, імена яких відомі всьому світу! Про це ішлося на відкритті фестивалю.

«Саме університет є осередком об’єднання науковців, студентів, бізнесу, державних установ, інноваторів, стартапів, – заявив випускник КПІ, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. – Тому головне – жити метою, рухатись вперед, створюючи нові горизонти для себе і держави»!

Голова Наглядової ради Sikorsky Challenge Ukraine Вік Корсун, який на цей раз дистанційно працював з Філадельфії, підкреслив, що за десять років, які минули від першого конкурсу, біля двох десятків університетів України запровадили програми для талановитих розробників, які навчають їх бути підприємцями. Особливо вражають його масштаби запровадження інноваційних процесів на сході України, поблизу лінії розмежування.

«І саме оборонка має стати драйвером інновацій та нових технологій», – підкреслив, вітаючи учасників фестивалю, очільник концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв. А народний депутат України, член Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко заявив, що настає час, коли інженером бути модно, престижно і економічно вигідно! Він переконаний, що саме синергія: університет – бізнес – держава, досвід Sikorsky Challenge сприятиме цьому найкращим чином.

Про місію великого університету в країні, який покликаний не тільки високоякісно навчати, проводити наукові дослідження та впроваджувати інновації, а й сприяти переходу на високотехнологічний рівень розвитку всієї країни розповів ідеолог і засновник екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine, ректор НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський. Він підкреслив, що університет має столітні наукові традиції формування високої інноваційної культури, а інноваційна складова в сьогоднішніх освітніх програмах складає понад 30%. 74 наукові школи КПІ широко відомі й визнані у світі, в університеті щороку продукується понад 150 інженерних ідей, кожна з яких може стати стартапом. Тому із ухваленням Закону України «Про науковий парк «Київська політехніка» КПІ фактично став пілотним проєктом для високотехнологічного розвитку всієї України.

Сьогодні стартапшколи Sikorsky Challenge відкрито в 19 регіонах на базі 23 університетів України. На місцях за участі представників органів державної влади та місцевих громад створюються інноваційні кластери. Стартапшколи та представництва SCU відкрито у США, Китаї, Ізраїлі, Польщі, Азербайджані. Представник Азербайджану – ректор Бакинського державного університету нафти і промисловості (і випускник КПІ 1989 року) Мустафа Бабанлі особисто прибув на ювілейний фестиваль.

Співзасновник і керівник школи стартапів SCU Інна Малюкова представила «найближчу родину» інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine: керівників стартап-шкіл (найперша була створена на базі Вінницького національного технічного університету, потім – у Маріуполі, на базі Приазовського державного технічного університету). Далі – відбулася своєрідна перекличка. Онлайн і офлайн теплі слова вітання і подяки передали від своїх стартапшкіл і інноваційних кластерів керівники цих структур, університетів, міст – Краматорська, Полтави, Кривого Рогу, Херсонської та Луганської областей…
Пряме включення відбулося з Кремнієвою долиною.

… Презентації, обговорення, дискусії… Три дні наші журналісти разом з учасниками перебували в інноваційному середовищі, серед унікального зібрання талантів, новаторів, перетворювачів, здатних інноваційно змінити світ. Країну -точно.

Адже, як сказав співзасновник і головний тренер SCU (Ізраїль) Ігор Пеер, мета – не клонування успіхів стартапів. Мета – побудова інноваційної України.


Лариса ОСТРОЛУЦЬКА