uk

«ІДА» нагадала про повагу до довкілля та необхідність діяти тут і зараз

На північному сході США продовжує вирувати ураган «Іда», що спричинив потужні зливи. Через паводки та інші наслідки негоди загинули вже понад 40 людей, влада виявляє усе нові збитки. Про це пише The Guardian.

«Люди гинули переважно у своїх автівках, коли їх наздоганяв і перекидав паводок», – повідомив губернатор Нью-Джерсі Філ Мерфі.

У Нью-Йорку поліція повідомила про тринадцятьох загиблих, зокрема, одного у автівці та 11 у затоплених квартирах. Ці помешкання розташовані у підвальних приміщеннях, які продавалися як «відносно доступне житло» на одному з найдорожчих національних ринків нерухомості.

Національний центр ураганів ще з вівторка попередив про високу вірогідність «суттєвих і загрозливих для життя раптових великих паводків на річках середньої Атлантики та Нової Англії». Прогноз справдився, і шторм вдарив по регіону у ніч на середу. Якби не вчасний прогноз і вжиті владою заходи, жертв було би значно більше, а збитки – суттєвішими.

(Ця історія знову показує важливість адаптації влади та суспільства кожної країни до змін клімату. Редакція «Світу» готує до друку інтерв’ю щодо готовності України до змін клімату з експертом ООН у цій галузі кандидатом фізико-математичних наук Андрієм Демиденком).

The Guardian наводить коментар президента Джо Байдена щодо наслідків урагану: «Цей екстремальний шторм і кліматична криза вже тут. Ми маємо готуватися якомога краще. Ми маємо діяти».

«Не сумніваюсь, що ці слова щирі. Але головне, що має відбутися за ними. Адже ця подія має змусити і США, і весь світ бути активнішими як щодо запобігання змінам клімату, так і щодо адаптації до них. Адже, незважаючи на такі заяви, адміністрація пана Байдена, наприклад, відновила аукціони на розвідку покладів нафти та газу, чим заслужила різку, але справедливу критику численних екологічних груп та організацій. Також я сподіваюсь, що як у Штатах, так і у світі в цілому поменшає зневажливих та образливих випадів як на адресу Грети Тунберг, так й інших екоактивістів, які змушують владу діяти тут і зараз, захищаючи довкілля та наше майбутнє», – прокоментував «Світу» ситуацію заступник голови ЕкоПраво-Київ Борис Васильківський.

Внаслідок урагану постраждали Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсильванія, Коннектикут і Меріленд. Трьохсотисячний Новий Орлеан було знеструмлено. У Нью-Йорку каскади води прорвалися в тунелі підземки, через що у пастці опинилися 17 потягів, рух було зупинено до ранку наступного дня.

Були затоплені вулиці, дороги, автостради. На численних відео видно людей, які стоять на сидіннях затоплених авто. На щастя більшість з них були успішно евакуйовані із зони затоплення рятувальниками.

Крім того, «Іда» призвела до значного підвищення рівня річок у середній Атлантиці й Новій Англії.Губернатор Нью-Джерсі Філ Мерфі застеріг громадян щодо небезпеки враження електричним струмом: «Якщо ви бачите занурені у воду дроти, або дерево, яке впало на лінію електропередач, не підходьте близько і не намагайтеся самостійно виправити ситуацію. Повідомте відповідні служби і залиште це професіоналам».

Олег ЛИСТОПАД

Газета “Світ”, №33-34, вересень 2021 р.

УРАГАН «ІДА»:

ЩО ВІДОМО

Ураган «Іда» вдарив по узбережжю США рівно через 16 років після урагану «Катріна», від якого у 2005 році загинули понад 1800 осіб.Увечері 29 серпня 2021 року вітер зі швидкістю близько 230 км/год накрив Луїзіану, почалися повені та потопи у прибережних зонах. Ураган досягав четвертого ступеня з п’яти можливих і був названий п’ятим найпотужнішим ураганом в американській історії.Новий Орлеан після урагану залишився без світла. У місті ввели комендантську годину.Коли ураган досяг Нью-Йорка, у місті оголосили надзвичайний стан після рекордного дощу.

(За повідомленнями інформаційних агентств)