uk

Люди, вакциновані різними вакцинами, також зможуть отримати COVID-сертифікат

Люди, яким ввели дві дози вакцини проти коронавірусу різних виробників, також зможуть отримати COVID-сертифікат про щеплення. Він матиме таку ж силу і даватиме такі ж права, як і у випадку вакцинацією одним препаратом.

Як повідомляє Громадське, про це на пресланчі 29 вересня повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, COVID-сертифікат для щеплених різними вакцинами матиме такий же вигляд — хіба що в ньому буде зазначено, яким препаратом було зроблено перше й друге щеплення.

«Алгоритм у системі налаштований, проблем не має бути. Виїжджати за кордон так можна, це світова практика», — наголосив Ляшко.

У липні 2021 року МОЗ схвалило рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, які дозволити комбінувати мРНК-вакцини. Йдеться про випадки, коли мРНК-вакцина того самого виробника недоступна — тоді для другого щеплення можна використати препарат на платформі мРНК іншого виробника.

І вже у вересні МОЗ дозволило комбінувати вакцини проти коронавірусу від компаній Pfizer / BioNTech та Moderna. Перед тим у відомстві повідомили, що в Україні вже не залишилося вакцини Moderna для першої дози. У вересні цей препарат теж не поставлять, тому що його Україна отримала у межах COVAX, а не прямого контракту.