uk

КОШТОРИС ОСВІТИ І НАУКИ: ЩО В ПРОЄКТІ?

Нещодавно у Верховній Раді було презентовано проєкт закону «Про державний бюджет України на 2022 рік». Також його було розглянуто на засіданні парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій. Про суттєве збільшення видатків на освіту і науку говорити не доводиться, тож попереду ще багато роботи із лобіювання бюджетних програм, які є важливими для розвитку галузі.

В ОСНОВНОМУ НА ЗАРПЛАТИ

У проєкті бюджету Міністерству освіти і науки за загальним фондом передбачено видатки в обсязі 154,1 мільярда гривень, що на 14,9 мільярда гривень більше ніж торік. Як зауважив на засіданні комітету заступник міністра освіти і науки Олексій Шкуратов, в основному це кошти на підвищення заробітної плати – на 8,5% порівняно з 2021 роком.

Із цього обсягу загальнодержавні видатки, тобто субвенції з державного бюджету місцевим, становлять 114,2 мільярда гривень. Освітню субвенцію передбачено в обсязі 108 мільярдів (цьогоріч – 99,6 мільярда) 1,4 мільярда закладено на Нову українську школу, один мільярд – на програму «Спроможна школа для кращих результатів», півмільярда гривень – на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.Запропоновано в проєкті і дві нових субвенції по півмільярда гривень кожна – на придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти і на забезпечення пожежної безпеки в закладах освіти. Дещо пощастило ланці профтехосвіти – запропоновано збільшити субвенцію місцевим бюджетам на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти на 100 мільйонів гривень (до 250 мільйонів порівняно з 2021-м).

ВИЩА ШКОЛА

На програму «Підготовка кадрів закладами вищої освіти та забезпечення діяльності їх баз практики» у проекті закладено 21 мільярд гривень за загальним фондом – на 1,5 мільярда більше, ніж цьогоріч.

Програму «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти» закладено в обсязі 5,1 мільярда гривень (проти 3,9 мільярда у 2021-му). Але, як звернули увагу під час засідання комітету, разом з підвищенням стипендій передбачено зменшення кількості їх отримувачів.

На програму «Підготовка кадрів Київським національним університетом імені Тараса Шевченка» закладено 1,73 мільярда гривень за загальним фондом (цьогорічний обсяг – 1,43 мільярда). Програма Фонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти передбачена в обсязі 250 мільйонів.

Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту у проєкті наступного року отримає півмільярда гривень (на 300 мільйонів більше, ніж цьогоріч). 100 мільйонів гривень передбачено на втілення проєкту «Президентський університет».

Уряд пропонує збільшити обсяг програми «Забезпечення діяльності Національного центру «Мала академія наук України», надання позашкільної освіти державними закладами позашкільної освіти, заходи з позашкільної роботи» – з 293,7 мільйона до 316,3 мільйона.

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Програму «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ» прописано в проєкті фактично на цьогорічному рівні – 825,3 мільйона гривень. Те саме можна сказати і про базове фінансування науки у вишах (програму «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти») – на нього передбачено 105 мільйонів гривень (плюс 5 мільйонів порівняно з 2021-м).

На забезпечення діяльності Національного фонду досліджень планується 833 мільйони гривень (плюс 100 мільйонів до показника цього року).

Чи не втричі – до 330 мільйонів гривень (цього року 128,4 мільйона) – «підросла» програма «Наукова і науково-технічна діяльність на станції «Академік Вернадський».

318,7 мільйона гривень закладено на виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного та освітнього співробітництва, участь у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

– Глибоко непокоїть, що в проєкті держбюджету видатки МОН на науку передбачено збільшити лише на 3,6% порівняно з поточним роком, – йдеться у листі президента Академії наук вищої школи Олександра Наконечного на адресу міністра освіти науки Сергія Шкарлета і голови комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака. – Водночас фінансування найголовніших для університетських учених бюджетних програм «Наукова і науково-технічна діяльність ЗВО і наукових установ» та «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень» залишилося на рівні поточного року. Така позиція Мінфіну особливо обурює з урахуванням того, що до сьогодні вкрай болючим і не вирішеним є питання про обов’язкові виплати науковим працівникам українських ЗВО надбавки за стаж наукової роботи. Кошти на це мало бути заплановано у видатках загального фонду бюджету у частині збільшення обсягів конкурсного фінансування наукової і науково-технічної діяльності ЗВО на 2022 рік.

АКАДЕМІЧНЕ ПИТАННЯ

На Національну академію наук за загальним фондом передбачено близько 5,7 мільярда гривень (цьогоріч – 5,25 мільярда). Левову частка видатків закладено за програмою «Наукова і науково-технічна діяльність наукових установ Національної академії наук України» (4,76 мільярда гривень). 527,3 мільйона передбачено на підтримку розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень (минулого року було 465,5 мільйона). Крім того, 100 мільйонів закладено на забезпечення житлом вчених НАН.

– Цього року видатків на забезпечення заробітної плати в повному обсязі вистачає в середньому на 10,2 місяця, тобто середній коефіцієнт занятості в академії становить 0,85, – розповів під час засідання комітету віце-президент НАН Вячеслав Богданов. – За розрахунками, маємо додаткові потреби на наступний рік в обсязі 719, 6 мільйона гривень, в тому числі 317,6 капітальних видатків.

На Національну академію педагогічних наук за загальним фондом в проєкті передбачено 293,7 мільйона гривень, що на 23 мільйони більше, ніж цьогоріч. До речі, на засіданні комітету було озвучено пропозицію щодо виділення НАПН 11,3 мільйона гривень на створення Інституту раннього розвитку та дошкілля.

Бюджет Національної академії медичних наук поки передбачено на минулорічному рівні – в обсязі близько 4,7 мільярда гривень за загальним фондом. Левову частку цих видатків становлять програми «Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій, спеціалізована консультативно-поліклінічна допомога, що надається науково-дослідними установами НАМН України» і «Впровадження та реалізація нового механізму фінансового забезпечення надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги у окремих науково-дослідних установах НАМН» – по 1,8 мільярда кожна.

Для Національної академії агарних наук у бюджеті заплановано 740,3 мільйона за загальним фондом (у 2021-му було 662,7 мільйона), для Національної академії правових наук – 102 мільйони (плюс 7,6 мільйона) і для Національної академії мистецтв – 48,1 мільйона (плюс 3,4 мільйона).

ПРОПОЗИЦІЇ КОМІТЕТУ

Комітет у своєму рішенні висловив низку пропозицій до кошторису галузі. Зокрема, нардепи пропонують поновити бюджетну програму «Субвенція з державного бюджету місцевим на заходи, що спрямовані на боротьбу з Covid-19» в обсязі 1 мільярд гривень (йдеться про продовження закупівлі ноутбуків для вчителів), а також збільшити освітню субвенцію на 17,8 мільярда гривень. 100 мільйонів гривень комітет рекомендує передбачити на компенсацію закладам вищої освіти і науковим установам послуг акредитації в разі її проходження.

Уважно читав – Дмитро ШУЛІКІН

“Газета “Світ”, № 37 – 38, жовтень 2021 р.