uk

НАУКОВИЙ ФЛОТ: ДОВГОСТРОКОВА ПРОГРАМА І НОВІ НАЗВИ

Президент України Володимир Зеленський під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Одесі поставив уряду завдання розробити повноцінну довгострокову програму відродження науково-дослідного флоту України. Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента. Глава держави наголосив, що Україна почала відновлювати свій науковий флот, зокрема придбала британський криголам. «Україна входить до престижних світових клубів космічних та антарктичних держав. А сьогодні Україна повертається чи починає повертатися у Світовий океан», – повідомив Президент.

За його словами, це надає Україні великі можливості для вивчення океанічних ресурсів та участі на рівних у глобальних проектах. Президент наголосив, що Світовий океан – простір, де відбувається чимало наукових відкриттів , і щоб мати гідне місце в цьому просторі, наша країна має будувати свої судна.Глава держави також закликав регіони долучитися до розробки програми відродження науково-дослідного флоту, особливо ті, які мають суднобудівельні традиції, відповідні кадри, заклади освіти та виробничі потужності.

Володимир Зеленський оглянув придбаний коштом держави науково-дослідний криголам, який дозволить нашим вченим повернутися до вивчення Світового океану та значно покращить логістику української антарктичної станції «Академік Вернадський». Як нагадують у Національному антарктичному науковому центрі, криголам раніше використовувався Британською антарктичною службою і мав назву «James Clark Ross».

19 серпня цього року легендарне судно придбала Україна, а 5 жовтня воно прибуло в Одесу. Сьогодні ж флагман українського науково-дослідного флоту отримав нову назву – «Ноосфера». Вона є символічною, адже сам цей термін походить з праць Володимира Вернадського, на честь якого названо нашу станцію. Тож тепер назви криголама та станції логічно доповнюються. Ноосфера означає сферу взаємодії суспільства та природи.

Нову назву – «Борис Олександров» – отримало і наукове судно «Бельгіка», яке Україна отримала в подарунок від уряду Бельгії. Як повідомляє «Радіо Свобода», судно використовуватимуть для моніторингу Чорного моря, зокрема, дослідження морського дна і збору екологічних даних.

В Одесу воно зайшло 21 жовтня 2021 року. В першу експедицію судно планують відправити вже в грудні цього року. Борис Олександров – покійний директор Інституту морської біології Національної академії наук України, член-кореспондент НАН. Він загинув у пожежі, яка майже повністю знищила будівлю інституту на початку грудня 2019 року.

Дмитро ШУЛІКІН

Газета “Світ”, № 41 – 42, листопад 2021 р.