uk

Підбито підсумки Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку»

19 листопада 2021 року у рамках Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку» з нагоди 30-ї річниці Незалежності України відбулася науково-практична конференція. Вона стала заключним заходом Конкурсу, оголошеного в червні цього року під час проведеного під егідою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Тижня прав людини у сфері бізнесу. Основна мета конкурсу – підтримка обдарованої молоді та створення умов для її творчого зростання, зокрема, шляхом заохочення до науково-дослідної роботи з проблематики соціально відповідального бізнесу.

Конференцію спільно організували та провели Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні. Участь у ній узяли здобувачі вищої освіти та молоді вчені, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти – учасників Конкурсу, представники органів державної влади, наукового, експертного та бізнес-середовища, громадських і міжнародних організацій.

Із вітальними та вступними промовами до учасників Конкурсу й конференції звернулись Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева, директор Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України і Голова Конкурсної комісії член-кореспондент НАН України Володимир Устименко, народний депутат України, Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ольга Совгиря та Заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Людмила Денісова наголосила на гострій необхідності зміцнення системи захисту прав людини у сфері господарської діяльності, з огляду на складне соціально-економічне становище України, поширення знань у суспільстві про права людини та відповідальності за їх порушення, а також на важливості активізації участі молоді у таких просвітницьких заходах. Вона привітала переможців Конкурсу та подякувала всім співорганізаторам Конкурсу і конференції, зокрема ПРООН, Інститутові економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України та його Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, Офісові аналітики та консультацій з питань сталого розвитку й Українському координаційному центру з підвищення правової освіти населення – як надійним партнерам у просуванні й імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини.

Дафіна Ґерчева наголосила на актуальності впровадження в світі й Україні Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини в України, їх тісному зв’язку з Порядком денним ООН у сфері сталого розвитку. Вона окреслила низку позитивних аспектів, котрі принесе нашій державі їх належна імплементація, та розповіла про заходи, які ПРООН уже реалізує в цьому напрямі. Окрему увагу було приділено впливові COVID-19 на бізнес і права людини в Україні та необхідність долати його наслідки консолідованими зусиллями держави, бізнесу й суспільства. Від імені ПРООН Дафіна Ґерчева вона привітала конкурсантів і висловила готовність і надалі підтримувати популяризацію та інтеграцію політико-правових засад ООН «бізнес і права людини» у політику, законодавство та практику України.

Член-кореспондент НАН України Володимир Устименко підкреслив науково-практичну значущість вивчення та розв’язання комплексної проблематики у сфері бізнесу і прав людини та відзначив активну роль Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, зокрема його Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, у цій діяльності. Як голова Конкурсної комісії він поінформував про підсумки Конкурсу, відзначивши його масштабність (адже до Оргкомітету надійшли 153 роботи з понад 60 закладів вищої освіти України), надав загальну характеристику тематиці та якості наукових робіт. На завершення Володимир Устименко висловив подяку особисто Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини та Секретаріату Уповноваженого, а також Ресурсному центру з питань бізнесу та прав людини (Велика Британія) за багаторічну плідну співпрацю та підтримку суспільно значущих ініціатив.

Після вступних промов було публічно оголошено десять переможців Конкурсу в номінаціях «Кращі наукові роботи здобувачів вищої освіти» та «Кращі наукові роботи молодих вчених», а трьом особисто присутнім із них урочисто вручено дипломи та пам’ятні подарунки від організаторів.

Під час заходу під головуванням керівниці Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН УкраїниАлевтини Санченко відбулось експертне обговорення соціально відповідального ведення бізнесу як умови й рушія сталого розвитку в контексті впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини в України. Запрошеними експертами були старший радник з питань демократії та прав людини Програми розвитку ООН в УкраїніНіколай Сондербай, заступниця начальника відділу міжнародного інвестиційного співробітництва департаменту інвестицій Міністерства економіки України, представниця Національного контактного пункту України з відповідального ведення бізнесу Марина Купчук, голова Правління Громадської організації «Український союз промисловців і підприємців Сумщини», голова Федерації роботодавців Сумської областіІгор Тесленко, керівниця Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» Марина Саприкіна, юрист з бізнесу та прав людиниІгор Конопка, дослідник і представник Ресурсного центру з питань бізнесу та прав людини в західноєвропейських країнах – членах ЄСЙоханнес Бланкенбах.

Окрема панель Конференції присвячувалася представленню переможцями Конкурсу їхніх наукових робіт, всі з яких, без винятку, викликали значний інтерес учасників заходу. Конкурсні роботи та матеріали конференції буде опубліковано в тематичному збірнику, що вийде друком у 2022 році.

На завершення конференції співорганізатори й учасники висловили наміри і далі працювати над спільними проєктами з імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини в Україні, зокрема, й у форматі щорічних Всеукраїнських конкурсів наукових робіт.

P.S. У рамках національної платформи, що висвітлює події, присвячені 30-й річниці Незалежності України, Міністерство культури та інформаційної політики України відзначило колектив Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України за проведення Всеукраїнського конкурсу наукових робіт «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку».

Довідково

Співорганізаторами Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку» є Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, Донецький науковий центру НАН України та МОН України, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку.

Проведення заходів у межах Конкурсу підтримує Програма розвитку ООН в Україні.

Організації-партнери з проведення Конкурсу – Міністерство освіти і науки України, Міністерство економіки України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Київська міська державна адміністрація, Координатор проектів ОБЄС в Україні, Міжнародна лабораторія бізнесу та прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Ресурсний центр з питань бізнесу і прав людини (Велика Британія), Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Рада молодих вчених НАН України, Державне підприємство «Центр захисту інформаційного простору України».

Інформація про захід на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
Відеозапис конференції на Facebook-сторінці Офісу Омбудсмана України

За інформацією Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України та прес-служби НАН України.

Читайте також: