uk

Україна виділяє недостатньо коштів на протидію кліматичним змінам – ПРООН

В Україні вкрай низьке фінансування з боку держави сфери протидії кліматичним змінам. Такі результати експертної оцінки системи бюджетування Цілей сталого розвитку (ЦСР), які було проведено ПРООН в Україні, передає ecotown.

Експертна оцінка про фінансування з боку держави показала, що найбільше державних коштів виділяється на ЦСР 16 (мир та справедливість), оскільки вона передбачає забезпечення національної оборони та безпеки, судову систему та поліцію; 16,7% національних витрат іде на ЦСР 10 (скорочення нерівності) — це соціальний сектор, який містить пенсійні програми та програми соціального забезпечення; наступним за обсягом витрат державного бюджету після соціального сектору України є сфера охорони здоров’я (12%), з якою йдуть інвестиції та партнерство (11,4%), освіта та інфраструктура (~10%).

А ось ЦСР 5 (гендерна рівність) та 13 (боротьба зі зміною клімату) виявилися сильно недофінансованими.

Що стосується розподілу міжнародної допомоги: 8 із 17 цілей сталого розвитку отримали фінансування в межах програм міжнародної допомоги, яка пройшла через державний бюджет протягом останніх 6 років.

Програми у сфері підтримки інновацій та інфраструктури (ЦСР 9) стали більш пріоритетними для міжнародного фінансування на фоні зниження підтримки енергетичного сектора (ЦСР 7). Окрім того, порівняно з великими містами, менші громади більшу частину коштів витрачають на базові медичні послуги для громадян, а ось частка управлінських витрат у невеликих населених пунктах набагато вища, ніж у великих містах. Області також переважно спрямовують свої кошти на охорону здоров’я, освіту та інновації. Результати свідчать про те, що ЦСР поки що не стали невіддільним елементом бюджетування в державі.

Наголошується, що швидшому досягненню цілей сталого розвитку сприятиме їх належне фінансування. З огляду на це важливо, щоб у бюджети було закладено кошти на фінансування сталого розвитку. “Робота проведена експертами ПРООН у цьому напряму може стати основою для ухвалення рішень урядом під час формування наступної бюджетної декларації та наступних державних бюджетів”, — резюмували в ПРООН в Україні.

Методологію та результати прив’язки української бюджетної системи до ЦСР(budget tagging), завдяки яким уряд України зможе ефективно коригувати планові державні витрати для виконання зобов’язань із ЦСР та контролювати державне фінансування, щоб розуміти, які зобов’язання не виконуються державою чи громадою, представили на вебінарі з обміну досвідом щодо оцінки системи бюджетування Цілей сталого розвитку (ЦСР).

Читайте також: