uk

Сьогодні – студент- винахідник, завтра – винахідник-учений!

Це Софія Павлова – на днях вона стала переможницею в конкурсі INDONESIA INVENTORS DAY «IID 2021».

Одержала золото й відзнаку за найкращий екологічний проєкт: дівчина представила віртуальну лабораторію екологічного моніторингу. За допомогою безпілотників і наземних робототехнічних комплексів система збирає інформацію, показує дані моніторингу через вебінтерфейс і дає поради, як краще підтримувати чистоту повітря.

Софія навчається ще тільки на першому курсі факультету інформатики та обчислювальної техніки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Але це не перша її нагорода. У складі команди Малої академії наук дівчина брала участь у міжнародній виставці винахідників INOVA 2021 у Хорватії, і там теж здобула золото. А перед цим була учасницею Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2020».

Дівчина розповідає, що долучилася до науково-технічної творчості, навчаючись у Політехнічному ліцеї КПІ, куди вступила в дев’ятому класі, і тоді зрозуміла, що зробила правильний вибір. Під керівництвом наукового керівника – викладачки університету і керівниці секції Київської МАН Ганни Сарибоги Софія здобула свої перемоги. І зараз, навчаючись за спеціальністю «Інформаційні системи та технології», прагне втілювати нові технічні та технологічні ідеї, створюючи нові програмні продукти.

До речі, на конкурсі INOVA 2021 у Загребі в українській команді була ще одна першокурсниця КПІ, і також із факультету інформатики та обчислювальної техніки, – Ольга Боровик. Вона виборола срібло, продемонструвавши лінзу зі змінними оптичними характеристиками. Завдяки цій розробці не обов’язково треба буде міняти окуляри, лінзи «підлаштовуватимуться» під зір людини.

Газета “Світ”, №45 – 46, грудень, 2021 р.