uk

Науковці пропонують створити універсальну касетну платформу, в яку можна клонувати всі штами вірусів

Як відомо, Омікрон названо штамом, який викликає занепокоєння, насамперед завдяки дуже швидкому розповсюдженню та стійкості до існуючих вакцин. Про це ідеться у дописі Інституту молекулярної біології і генетики НАН України.

 Вчені зазначають, що дуже важливими є своєчасна розробка та виробництво ефективних вакцин, специфічних проти тих збудників вірусних хвороб, що циркулюють на даний момент, або появу яких прогнозують у країні найближчим часом.

 Науковці Інституту пропонуються створити універсальну касетну платформу, в яку можна клонувати та швидко змінювати будь-які штами та варіанти будь-яких вірусів і патогенів для отримання різних типів вакцин: ДНК, РНК та білкових.

 “Найближчим часом цей напрямок стане дуже актуальним, оскільки жодна іноземна фармацевтична компанія через власні фінансові інтереси та бажання якомога більше заробити на існуючих розробках не здатна так швидко реагувати на мінливу ситуацію”, – зауважують вчені. 

Повідомляється, що Інститут молекулярної біології і генетики працює над створенням такої платформи,   вчені готові працювати над цими задачами швидко та ефективно.

“Важливо, щоб усвідомлення владою того факту, що пандемія – це теж війна, якій не видно кінця і невідомо, звідки і який прийде ворог, реалізувалося у конкретні справи та національні наукові програми”, – зазначається у дописі. 

Читайте також: