uk

Вступ- 2022 для абітурієнтів із ТОТ

У Святогірську на Донеччині відбувся форум «Освіта для молоді з ТОТ: результати 2021- обрії 2022», організований ГО «Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

У заході взяли участь 46 освітян з Донецької, Луганської, Кіровоградської, Житомирської, Херсонської областей та Києва, які працюють зі школярами та студентами з тимчасово окупованих територій – вчителі дистанційної освіти, співробітники приймальних комісій, освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна», викладачі підготовчих курсів для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. А також консультанти Урядової та регіональної гарячих ліній, представники районних, міських та управлінь освіти громад,  активісти громадських організацій.  

Триденний освітній марафон, який проходив у змішаному режимі – офлайн та онлайн, був прсвячений обговоренню результатiв вступної кампанії-2021 для дітей з ТОТ, її аналізу та перспектив на 2022 рік.

За словами Світлани Кретович, завідувачки відділу освіти і науки Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України, кількість абітурієнтів, які вступили через освітні центри «Донбас/Крим-Україна», цього року збільшилася – послугою скористалися 2083 особи. А загалом, за роки роботи освітніх центрів 12 367 дітей з тимчасово окупованих територій та прифронтової зони вступили до українських вишів.  

Під час роботи Освітнього кафе команди працювали над створенням дорожніх карт комунікаційної кампанії для вступу-2022 та розробкою документів, спрямованих на мінімізацію викликів, пов’язаних з дистанційним навчанням дітей з ТОТ. Учасники обмінялися кейсами успішних історій та помилок, які траплялися протягом вступної кампанії, та подiлилися історіями, пов’язаними з професійними тривогами та хвилюваннями. 

«Вірю, що робота з реінтеграції, зокрема, й освітньої, буде продовжена. Адже є синергія людей, які вірять, що у дітей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, є майбутнє, та допомагають їм. Посмішки студентів, які приїхали з тимчасово окупованих територій, їх перші досягнення у навчанні – це те, що надихає далі працювати і викладатися на повну», – поділилася враженнями Олена Горлова, керівник освітнього центру «Донбас-Україна» Горлівського інституту іноземних мов.  

Під час спільної роботи учасники створили документи, які стануть у нагоді при стратегічному плануванні майбутньої вступної кампанії. Так, для закладів вищої освіти сформовано деталізовану комунікативну дорожню карту медіакампанії «Вступ-2022 для мешканців ТОТ». При її розробці було враховано потреби вишів та виклики, з якими зіткнулися учасники вступної кампанії-2021 (закриті КПВВ, перепони, пов’язані з карантином, проблеми абітурієнтів з мовною та психологічною адаптацією). З огляду на такі виклики учасники форуму напрацювали конкретні пропозиції, які дозволять вишам більш ефективно інформувати про освітні можливості закладів та планувати їхню роботу у 2022 році.  

Газета “Світ”, № 1 – 2, січень, 2021 р.