uk

Жінки чудово почувають себе в науці

Перед Новим роком відбулася церемонія нагородження науковиць четвертого сезону премії L’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці».

На участь у змаганнях подали заявки понад 170 дослідниць з 99 вищих навчальних закладів України та 29 інститутів НАН України. Вимоги до учасниць конкурсу були високими: професійно проводити наукові дослідження в галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика), мати науковий ступінь, публікації в журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus та/або Web of Science, та активно популяризувати науку. Заявки оцінювало незалежне журі, до складу якого увійшли провідні науковці України, які мають бездоганну наукову репутацію.

Під час відкриття церемонії співголова журі премії, директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко нагадав, що за чотири роки проведення премії в Україні було отримано понад 700 заявок і відзначено 12 лауреаток. Він зачитав привітання від президента НАН Анатолія Загороднього. «Лише три покоління тому, приблизно сто років тому, професія науковця вважалася виключно чоловічою, а сьогодні в НАН – 42 відсотки жінок!– йшлося у привітанні. – Чудово, що чимало жінок обрали науку справою життя і досягли значних успіхів. Сподіваюся, популярність наукової кар’єри серед жінок зростатиме».

Втім, з упередженнями щодо ролі жінок у науці чимало дослідниць стикаються і сьогодні. Директорка з гуманітарних комунікацій L’Oréal-Україна Катерина Захараш зазначила, що все ще побутують стереотипи, що лише гуманітарні науки – для жінок. Саме тому у 1998 році фундація L’Oréal та UNESCO об’єднались, щоби підтримати та відзначити талановитих науковиць і заохотити молодих жінок обирати наукові професії у будь-якій сфері науки За ці роки визнання і підтримку здобули 3500 талановитих дослідниць з різних країн світу, а п’ять з них пізніше отримали Нобелівську премію.

У трійці лауреаток-2021 в Україні: докторка технічних наук, провідна наукова співробітниця Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України Ірина Беспалова; кандидатка фізико-математичних наук, старша наукова співробітниця Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України Валентина Носенко; кандидатка хімічних наук, старша наукова співробітниця Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України Ірина Сулим.

На фото: лауреати премії – Ірина СУЛИМ, Валентина НОСЕНКО та Ірина БЕСПАЛОВА

У своїх відеопрезентаціях дослідниці розповіли, чому обрали той чи інший науковий напрямок, як витратять премію (150 тисяч гривень) та побажали дівчаткам, які тільки починають науковий шлях, сміливості та віри в себе. Вони також переконані, що в науці не повинно бути розподілу за статтю, а молодих жінок, які народили дитину, потрібно підтримувати, допомогти продовжити наукову роботу. «Я переконана, що фах – це не про чоловіків чи жінок, це стан розуму і душі», – наголосила Ірина Беспалова.

Світлана ГАЛАТА

Газета “Світ”, № 1-2, січень 2022 р.