uk

Кращий молодий математик України

Кращим молодим математиком в Україні Наукове товариство імені Тараса Шевченка в Америці назвало професора КНУ імені Тараса Шевченка Олександра Маринича. Визнання прийшло рік тому, але через карантинні обмеження вручення премії відбулося тільки зараз.

– У відборі можуть брати участь тільки молоді вчені до 35 років, тож я подав необхідні документи, а через дев’ять місяців отримав звістку про перемогу, – розповідає Олександр. – Премію присудили за цикл наукових праць «Асимптотичнi розподiли багатовимiрних мультиплiкативних арифметичних функцiй: ймовiрнiсний пiдхiд». Це дослідження на перетині теорії ймовірностей і теорії чисел.

Зараз досліджую тему, що теж знаходиться на перетині теорії ймовірності з абстрактною алгеброю та геометрією. Нова робота пов’язана з так званими опуклими оболонками. Можемо собі уявити набір точок у будь-якому просторі чи на поверхні: потрібно знайти найменшу множину, яка містить ці точки. Названа множина, природно, є опуклою. Це добре вивчений об’єкт у математиці, однак у своїй роботі я запропонував деякі далекосяжні узагальнення. Це суто теоретична математика. Для мене це своєрідне математичне мистецтво. Я отримую задоволення від доведення роботи до «красивих результатів».

Ще з аспірантських часів співпрацюю з ученими, зокрема, з Німеччини, Польщі, Франції, Великобританії, Швейцарії. До речі, дослідження опуклих оболонок відбулося у взаємодії з німецькими й швейцарськими колегами. Я стипендіат фонду імені Олександра фон Гумбольдта, два роки провів у німецькому місті Мюнстер, а саме Вестфальському університеті. Цей період був для мене дуже результативним, отримані під час стажування контакти з й досі допомагають у роботі. Загалом і кандидатські дисертації я захистив дві: одну в Україні, а іншу – в Голландії, Утрехт.

Мене інколи запитують, чи не хочу я працювати в іншій країні? Я навіть не задумуюсь над такими питаннями. Математикам нічого не потрібно для занять математикою. Інтернет, папір, олівці й все. Тому локація для роботи не важлива. До того ж математика інтернаціональна наука. Ми завжди зрозуміємо один одного.

Загалом математика ще з дитинства була моїм покликанням. Як казав Григорій Сковорода – сродна праця. Наразі я вже подав проєкт на конкурс Національного фонду досліджень України на 2022 рік. Уже багато років співпрацюємо з Олександром Маратовичем Іксановим, професором, завідувачем кафедри дослідження операцій механіко-математичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Він був науковим керівником моєї кандидатської, консультантом докторської. І досі щороку ми у співавторстві публікуємо мінімум дві наукові статті.

Кожен свій день починаю з того, що переглядаю препринти й наукові статті в галузі математики. До цього мене привчив Олександр Маратович і, власне, по-іншому неможливо. Аналізую дослідження інших вчених, і в мене виникають власні ідеї, які потім намагаюся реалізувати.

Сучасна математична наука характеризується міждисциплінарністю. Тобто визначні досягнення математиків прямо чи опосередковано пов’язані з хімією, фізикою, біологією та іншими науками. Тому тем для ймовірних досліджень – сотні.

Аліна ВОЛИК

Газета “Світ”, № 1-2, січень 2022 р.