uk

МОН ТА НАН УКРАЇНИ ПОЄДНАЛИ ЗУСИЛЛЯ В РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ «ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Наприкінці минулого року міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет та президент Національної академії наук Анатолій Загородній підписали меморандум про співробітництво між Міністерством освіти і науки України та Національною академією наук України щодо реалізації проєкту «Президентський університет».

На фото: підписання меморандуму. Фото пресслужби НАН України

Обидві сторони домовились, що співпраця буде здійснюватися за такими напрямами: створення взірцевої інноваційної освітньо-наукової установи з метою підготовки високопрофесійних кадрів, що володіють сучасними знаннями та практичними навичками; формування переліку освітньо-наукових напрямів для Президентського університету і робочих груп за напрямами підготовки; впровадження ключових спеціальностей, які складають основу 6-го технологічного укладу, формують науково-технічний прогрес та дають змогу підготувати професіоналів найвищого рівня.

Напрями, за якими готуватимуть професіоналів суперкласного рівня, – це інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; новітні енергетичні технології; біотехнології та науки про здоров’я; глобалізація і міжнародні комунікації.

У меморандумі також ідеться про розроблення переліку навчально-наукових лабораторій та планів їх оснащення, про впровадження найсучасніших методик викладання, про формування освітніх (наукових) програм, що включають розвиток компетенцій, які дозволять студентам самостійно проводити дослідження, вміти формулювати завдання, проводити пошук та застосовувати відповідні методи для їх розв’язання.

Міністерство освіти і науки та Національна академія наук України сприятимуть у відкритті офісів провідних високотехнологічних національних та міжнародних компаній, що створить можливість для студентів отримати сучасні практичні навички, співпрацювати з провідними фахівцями для набуття високого професійного рівня та подальшого працевлаштування.

Для вирішення питань, пов’язаних з виконанням цього меморандуму, сторони домовилися створювати спільні робочі групи, які розглядатимуть конкретні напрями співробітництва, а також узгоджуватимуть розроблення і виконання спільних заходів, терміни їх реалізації та відповідальних виконавців.«Така співпраця скоординує наші зусилля шляхом концентрації кращих наукових та освітніх ресурсів», – сказав Анатолій Загородній, коментуючи підписання документу.

Міністр освіти також високо оцінив перспективи співпраці з вітчизняними вченими.

«Цей меморандум стане гідним доповненням до Договору про співробітництво між Міністерством освіти і науки України та Національною академією наук України, який ми підписали у березні 2021 року. Використання передового досвіду українських вчених сприятиме розвитку майбутнього університету», – зазначив міністр.

«Розвиток університету за участі вітчизняних вчених – це принципова позиція Президента України. Ми повинні утримати вчених тут, в Україні. І повернути з-за кордону тих, хто виїхав через відсутність інфраструктури, гідних зарплат», – сказала після підписання меморандуму голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Олег ЛИСТОПАД

Газета “Світ”, № 1-2, січень 2022 р.