uk

ЯРОСЛАВ ЯЦКІВ – ПОЧЕСНИЙ ДОКТОР КПІ

До численних звань відомого українського вченого, директора Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України, академіка НАН, а також члена редакційної колегії і автора газети «Світ» Ярослава Степановича Яцківа додалось ще одне – Почесний доктор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Фото автора

Під час урочистої церемонії у КПІ Ярославу Степановичу було вручено диплом, мантію та пам’ятний знак. Як ідеться у рішенні Вченої ради, почесне звання присвоєно, враховуючи багаторічну співпрацю, вагомі заслуги перед спільнотою Київської політехніки в розвитку університетських науково-технічних досліджень та розробок, підготовку наукових кадрів, висококваліфікованих фахівців.

У церемонії взяли участь члени Вченої ради КПІ, представники Наглядової ради і Асоціації випускників університету, вчений секретар Ради космічних досліджень НАН Ірина Вавілова, заступник директора Головної астрономічної обсерваторії НАН Сергій Кравчук, племінник Ярослава Степановича, співробітник ГАО Ігор Яцків.

Ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академік НАН Михайло Згуровський коротко нагадав про віхи життя Ярослава Степановича. Майбутній академік розпочав трудову діяльність у 1960 році як астроном-спостерігач у Полтавській гравіметричній обсерваторії АН УРСР. Весь подальший науковий шлях Ярослава Степановича був пов’язаний з космічною геодинамікою. Кандидатську дисертацію присвятив аналізу неполярних змін широти Землі, а докторську – вивченню нових ефектів орієнтації осі обертання Землі.

З 1965 року Ярослав Яцків незмінно працює у Головній астрономічній обсерваторії НАН України, а з 1975 року очолює її. Брав участь у підготовці та виконанні космічних програм, організації космічних досліджень АН УРСР. Лауреат державних премій УРСР і СРСР в галузі науки і техніки, премії Європейського Союзу імені Рене Декарта.

З 1991 року академік Яцків ініціював створення Української астрономічної асоціації і є її незмінним президентом. У 1992 році ініціював створення Національного космічного агентства України. Як член президії НАН, Ярослав Степанович координує наукові космічні дослідження України, є головою науково-видавничої ради НАН, директором-організатором Інституту енциклопедичних досліджень академії. У 2000 – 2001 роках Ярослав Яцків працював на посаді першого заступника міністра освіти і науки, відповідаючи за науковий напрям.

Багатогранною є його громадська діяльність. Він є членом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАН, іноземним членом кількох академій, працює в багатьох інших наукових організаціях.

– Присвоєння всесвітньо відомому вченому у галузі космічної геодинаміки, великому патріоту України, видатному організатору науки звання почесного доктора КПІ є визнанням видатної наукової і державотворчої діяльності Ярослава Степановича, глибокої поваги до нього з боку багатотисячного колективу Київської політехніки, – резюмував Михайло Згуровський.

Ярослав Яцків зауважив, що отримання почесного звання є для нього великою честю, адже сучасну Україну важко уявити без КПІ імені Ігоря Сікорського. У своєму виступі також він говорив про космічну науку і технології, зокрема, високо оцінив космічну програму університету, яка, дозволяє залучати студентів і молодих науковців до пізнання Всесвіту, який має ще дуже багато загадок.

Дмитро ШУЛІКІН

Газета “Світ”, №1-2, січень 2022 р.