uk

Відкритий лист Президії Національної академії наук України до Президії Російської академії наук

Уже п’ятий день поспіль наша країна живе в умовах жорстокої, кривавої, нічим не спровокованої агресії з боку Росії. Громадяни України, зокрема співробітники Національної академії наук України в Києві, Харкові, Сумах, Чернігові, Миколаєві та інших містах України, знаходяться під безперервними обстрілами з боку російських бойових частин. Не вірте інформації своїх ЗМІ про те, що це «спецоперація», спрямована виключно на військові об’єкти. Від ракетного та артилерійського вогню, від куль диверсійно-розвідувальних груп страждають населені пункти по всій Україні, гинуть мирні люди, руйнується цивільна інфраструктура, під удари російської армії потрапляють дитячі садки, школи, лікарні та житлові будинки.

На превеликий та гіркий жаль, ми, перебуваючи в таких тяжких умовах, досі не бачимо жодної реакції офіційних представників РАН на ці немислимі для цивілізованого світу злодіяння.

Закликаємо вас виявити притаманну науковому співтовариству громадянську мужність, совість та людську гідність і зробити все залежне від вас для того, щоб зупинити це божевільне варварство. Невже ви бажаєте для своєї країни долі світового ізгоя, відкинутого на узбіччя світової цивілізації? Закличте вашу владу, заради порятунку життів не тільки громадян України, але й громадян РФ, зупинити це криваве насильство!

Президія НАН України