uk

УКРАЇНСЬКІ НАУКОВЦІ ПРАЦЮЮТЬ НА НАШУ ПЕРЕМОГУ!

На запитання газети «Світ» відповідає президент Національної академії наук України академік Анатолій ЗАГОРОДНІЙ.

– Анатолію Глібовичу, наскільки ефективно українські науковці допомагають ЗСУ вистояти і перемогти ворога?

– Національна академія наук України ніколи не стояла осторонь проблем, пов’язаних зі зміцненням обороноздатності і безпеки держави. Ще у 2015 р. Академія започаткувала цільову науково-технічну програму, в межах якої отримано більше сотні дуже важливих результатів, зокрема, створено перші вітчизняні зразки прозорої броні, які відповідають стандартам НАТО, радіолокаційну станцію Х-діапазону та систему виявлення безпілотних літальних апаратів, маскувальні композиційні покриття, розробила нові елементи радіо- та оптоелектроніки для вітчизняної зброї. Чимало розробок спрямовано на підвищення тактико-технічних характеристик зброї, боєприпасів, ракетних систем, збільшення рівня балістичного захисту, живучості елементів конструкції техніки. Перелічити все – практично неможливо.

Для військової медицини створено, зокрема, біоматеріали для відновлення кісткової тканини, сучасну технологію кріоконсервування клітин крові, різноманітні гемостатичні засоби та спеціальні пов’язки для лікування складних опіків і ран. Усе це без перебільшення — життєво важливі речі.

Усього впродовж 2015-2021 років 39 наукових установ і організацій НАН України в рамках цільових науково-технічних програм НАН України з проблем підвищення обороноздатності і безпеки держави виконали понад 130 робіт, з них: 64 − в інтересах підприємств ДК «Укроборонпром»; 22 − Збройних Сил України; 13 − для Державного космічного агентства України; решта − для інших підприємств і організацій, у тому числі Громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України».

Важливим кроком щодо забезпечення Збройних Сил України новітніми зразками озброєння та військової техніки, в яких втілюватимуться результати оборонних досліджень й наукових розробок НАН України, стала укладена 18 січня 2022 року Угода про наукове і науково-технічне співробітництво Національної академії наук України і Збройних Сил України з питань обороноздатності держави, додатками до якої передбачені конкретні форми і заходи співпраці з впровадження результатів оборонних досліджень.

Значна частина розробок, про які йшлося вище, вже впроваджена і допомагає нищити агресора. А наші інститути продовжують активну діяльність у цьому напрямі. Зокрема, сьогодні, 17 березня, на своєму засіданні Президія НАН України розглянула і затвердила перелік проєктів «оборонної» програми та в межах наявних можливостей збільшила її фінансування. Більше деталей щодо цієї діяльності із зрозумілих причин оприлюднювати не будемо.

Наші науковці надають Збройним силам України також посильну фінансову допомогу. Члени Академії вже переказали нашому війську близько 900 тисяч гривень.

Але це тільки початок, збір коштів триває. Те саме зробили і працівники Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона, які перерахували частину своєї зарплати за березень ц. р. (близько 900 тис. грн) на потреби Збройних сил України.

Цю ініціативу вже підтримують й інші інститути Академії. Окрім того, Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України передав Національному військово-медичному клінічному центру «Головний військовий клінічний госпіталь» і медзакладу Житомирської області апарати для зварювання живих тканин ПАТОНМЕД та інструменти для операції. Інститут електрозварювання спільно із заводом зварювального обладнання PATON передали також ремонтно-відновлювальним батальйонам окремих підрозділів Збройних сил України, які знаходяться на бойових позиціях, необхідні матеріали (електроди масою 1000 кг) для зварювання металоконструкцій у зоні бойових дій. Ще 300 кг таких матеріалів Інститут передав для потреб Територіальної оборони Києва.

– Як в НАН України зреагували на спроби окупантів бомбити наукові центри, зокрема, на подвійну атаку на ХФТІ, ядерний шантаж на ЧАЕС, «приватизацію» Запорізької АЕС? Як діяти науковцям, щоб убезпечити свої розробки, компоненти, матеріали тощо?

– Щодо нашої реакції на ядерний шантаж Росії шляхом захоплення українських ядерних об’єктів, то вона однозначна. Це міжнародний тероризм найвищого рівня. Детально про стан Чорнобильської АЕС і проблеми, пов’язані з її захопленням російськими загарбниками, розповів директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України академік НАН України А.В. Носовський «Щодо ядерної та радіаційної безпеки в умовах військового стану в Україні», розміщеній на сайті НАНУ 4 березня н.р.

Захоплення російськими загарбниками Чорнобильської АЕС є реальною небезпекою нової масштабної ядерної катастрофи, вважає він. Залишається лише висловити глибоку вдячність персоналу станції, який навіть під контролем російських загарбників (по суті, перебуваючи в полоні) своєю працею продовжує запобігати всесвітньому лиху.

Не менш критична ситуація склалася в ННЦ Харківський фізико-технічний інститут НАН України з ядерною підкритичною збіркою «Джерело нейтронів». Інститут було піддано артилерійському нападу. Зруйновано кілька споруд на території центру. Підкритична збірка не пошкоджена, але в разі фізичного руйнування установки може статися радіоактивне забруднення довкілля з критичними наслідками не лише для Харкова.

І ще одне питання, яке неможливо залишити поза увагою, – це російські фейки про ядерну програму України. Суть їх полягає в тому, що Україна нібито ще з 1994 року розробляє ядерну програму, роботи над якою активізувалися у 2014 році. Й саме цим росіяни намагаються виправдати напад на Україну та захоплення ЗАЕС та ЧАЕС. Ключова роль у неіснуючій українській ядерній програмі, буцімто, належить вченим «Харківського фізико-технічного інституту» (ННЦ ХФТІ), а допомагають їм колеги з наукових інститутів по всій Україні, включаючи Інститут проблем безпеки АЕС (ІПБ АЕС). У зв’язку з цим генеральний директор ННЦ ХФТІ академік НАН України М.Ф.Шульга та директор ІПБ АЕС НАН України академік НАН України А.В.Носовський офіційно заявили, що ніяких програм щодо створення ядерної зброї в наукових установах Національної академії наук України (в тому числі ННЦ ХФТІ, ІПБ АЕС) і взагалі в Україні не було й немає, а весь ядерний матеріал (високозбагачений уран), що перебував на майданчиках наукових установ ХФТІ та Інституту ядерних досліджень (ІЯД) НАН України, передано Україною до РФ ще у березні 2012 року під контролем МАГАТЕ. При цьому вкрай важливо, що діяльність наукових установ НАН України, які працюють на ядерну енергетичну галузь, знаходяться під постійним контролем з боку Департаменту ядерних гарантій Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ). Жодних зауважень з боку МАГАТЕ не було і не могло бути. Відтак, все, що повідомляють ЗМІ РФ про нібито наявну ядерну програму України, не відповідає дійсності та є одним з численних фейків, що наразі розповсюджують хворі на голову російські пропагандисти.

– Як же живуть під час воєнних дій Академія наук та наукові інститути?

– І в цих, дуже складних умовах, Академія працює і зберігає свою життєздатність. На жаль, частина інститутів в Харкові, Сумах, Дніпрі, Києві зазнала збитків і руйнувань, в окремих випадках значних. На сьогоднішньому засіданні Президії ми заслухали академіка-секретаря кожного відділення, усіх керівників регіональних наукових центрів. Нам необхідна була повна картина стану справ, хоча, звичайно, руку на пульсі подій тримаємо постійно. Ситуація непроста, але інститути керовані, їхні служби функціонують. Більшість інститутів перейшла на дистанційний режим роботи. Працівники вчасно отримують заробітну плату. Це вселяє надію, що ми зможемо вистояти і не просто вистояти, а й перемогти.

Слава Україні!

17 березня 2022 р.