uk

Як наукометричні бази даних підтримують Україну?

Чимало українських дослідників дбає про те, щоб підтримувати зв’язок з провідними міжнародними науковими організаціями та установами, доносити до них правду про війну в Україні. Звичайно, найбільшим здобутком на науковому фронті вітчизняні науковці вбачають повне бойкотування російських журналів та авторів. Поки на такі радикальні кроки готові не всі наукометричні бази даних, однак їхня підтримка Україні є беззаперечною.

Видання «Наука та метрика» пропонує добірку того, як міжнародні наукометричні бази даних реагують на воєнне вторгнення РФ на територію України.

Web of Science (Clarivate)

Компанія Clarivate, до якої належить наукометрична база даних Web of Science, 11 березня 2022 року заявила про припинення будь-якої комерційної діяльності в РФ. За тиждень до цього організація заявила про призупинення оцінки нових журналів з росії та білорусі бд Web of Science. У Clarivate заявили: 

Враховуючи продовження агресії проти України з боку російських військ, Clarivate прийняла рішення негайно закрити свій офіс в росії, ми будемо працювати над припиненням комерційної діяльності в росії в найближчі тижні. Clarivate продовжує підтримувати заклики до припинення вогню, припинення бойових дій, захисту мирного населення та врегулювання шляхом переговорів, щоб мирним шляхом вирішити будь-які розбіжності та уникнути подальших непотрібних руйнувань і втрат для українського народу.

Scopus та ScienceDirect (Elsevier)

Компанія офіційно засудила воєнне вторгнення в Україну та передала 1 млн доларів ЮНІСЕФ, Червоному Хресту та іншим організаціям, що забезпечують гуманітарну та медичну допомогу нашій державі.

Також організація зазначила, що її співробітники здійснюють й індивідуальні пожертви. Крім цього, деякі продукти компанії надіються безкоштовно науковцям з України. Зокрема, це стосується доступу до ScienceDirect. Вітчизняні дослідники отримали офіційний лист від компанії Elsevier з персональним логіном та паролем для безкоштовного користування ScienceDirect ID.

Деякі видання, що видаютьсяElsevier, зокрема Journal of Molecular Structure, завили про припинення розгляду наукових статей, що подаються вченими російських наукових установ.

EBSCO (ресурси медичного спрямування)

6 березня EBSCO надало безкоштовний доступ до своїх ресурсів для українських медиків:

  • DynaMed – ресурс з матеріалами для клініцистів.
  • Nursing Reference Center Plus – найактуальніша інформація для медичних сестер.
  • Rehabilitation Reference Center – медична інформація для фізіотерапевтів.

ДНТБ України надає коротку інструкцію щодо отримання безоплатного доступу до цих матеріалів:

1) Перейдіть за посиланням: https://search.ebscohost.com/ 

2) Введіть облікові дані для входу:

  • У полі User ID (ідентифікатор користувача) напишіть слово ukrzdorovya 
  • Password (пароль): ukr!22
  • Натисніть на Sign in

3) Оберіть необхідний ресурс, перейшовши за посиланням.

ДНТБ України надає коротку інструкцію щодо отримання безоплатного доступу

Як бачимо, міжнародне наукове товариство єдине у засудженні вторгнення РФ на територію України.

А що ж сама росія?  В апараті віцепрем’єра росії дмитра чернишенка заявили про намір скасовувати вимоги щодо публікації російських авторів в закордонних виданнях, які входять до наукометричних баз даних Web of Science /Scopus.

Як бачимо, залізна завіса опускається все більше і зовсім не виключено, що слідом за блокуванням доступу до деяких соціальних мереж, країна-агресор може заблокувати доступ до міжнародних наукометричних баз даних.