uk

АСТРІД ЛІНДГРЕН – НАЦИСТКА В РОСІЙСЬКІЙ ПЛАКАТНІЙ КАМПАНІЇ

У Москві на кількох автобусних зупинках розмістили фотографії відомих шведів, яких звинувачують у нацистській діяльності, повідомляє Sverigesradio. Інформацію підтверджує Міністерство закордонних справ Швеції.

«Ми проти нацизму, а вони ні», — написано на плакатах із зображеннями відомої дитячої письменниці Астрід Ліндгрен, кінорежисера Інгмара Бергмана, засновника ІКЕА Інгвара Кампрада та короля Швеції Густава V. Кожен портрет супроводжується окремими цитатами з їхніх книг чи мемуарів, вирваними з контексту.

За даними Міністерства закордонних справ Швеції, за плакатами стоїть російська організація «Наша перемога». Міністерство також зауважує, що Росія часто використовує звинувачення в «нацизмі» на адресу країн і окремих осіб, які критикують її агресивні дії.

Аналітик Центру східноєвропейських досліджень і колишній радник з питань культури в Москві Стефан Інгварссон вважає, що було ретельно продумано, яких саме шведів обирати для цієї плакатної кампанії. «Вони вибрали тих, хто найбільш відомий і популярний», – каже він. Не випадково серед них – Астрід Ліндгрен, на творчості якої виросло не одне покоління росіян.

Отак росія, що живе у «перевернутому світі», намагається мстити Швеції, яка у травні має намір разом з Фінляндією подати заявку на вступ до НАТО.

До речі, зауважте, що одне слово на цьому плакаті зафарбоване, і саме у синьо-жовтий колір: це кольори державного прапора і Швеції, і України. Які асоціації виникли у хворій голові авторів і замовників цієї маячні, невідомо, але наші країни справді не тільки одних кольорів прапора, а й одних принципів.

Підготувала Ірина НІКОЛАЙЧУК