uk

Лідери “Великої сімки” створять Кліматичний клуб

Його учасники будуть працювати над швидкою декарбонізацією енергетичного сектору Лідери країн-членів “Великої сімки” (G7) вирішили створити міжнародний Кліматичний клуб для країн, які бажають координувати та прискорювати зусилля в протистоянні глобальному потеплінню.

Він має з’явитися вже до кінця поточного року, ідеться в комюніке, випущеному за підсумками саміту у вівторок, 28 червня.

“Ми підтримуємо цілі відкритого та спільного міжнародного Кліматичного клубу і працюватимемо з партнерами над його створенням до кінця 2022 року”, – вказано в заяві.

Також у документі підтверджується відданість Групи семи цілям швидкої декарбонізації енергетичного сектору.

“Ми зобов’язуємося забезпечити високий рівень декарбонізації дорожнього сектору до 2030 року, а також повністю чи переважно перейти на безвуглецеву енергетику до 2035 року”, – зазначається в документі.

Також представники G7 підтвердили зобов’язання знижувати залежність від російських енергетичних ресурсів без шкоди для кліматичних та екологічних цілей країн об’єднання.

Вони заявили, що будуть надавати пріоритет конкретним і своєчасним крокам на шляху до мети прискорення поступової відмови від вугільної генерації, не ставлячи під загрозу свої кліматичні та екологічні цілі. Велика роль у процесі декарбонізації країнами покладається на ЗПГ.

Крім того, у комюніке вказано на потребу невідкладних дій, спрямованих на зниження глобальної температури на 1,5 градуса. Також країни-учасниці Кліматичного клубу намагатимуться забезпечити прозорість своїх національних заходів.

Новий клуб “буде інклюзивним і відкритим” для країн, які зобов’язуються повністю виконати Паризьку кліматичну угоду 2015 року. Країни, які приєднаються до клубу, зобов’язуватимуться вживати більш жорстких заходів зі скорочення викидів парникових газів. Зауважимо, що про намір створити Кліматичний клуб міністри енергетики країн G7 оголошували ще в березні після чергової зустрічі голів енергетичних відомств об’єднання.

Нагадаємо також, що ідея створення Кліматичного клубу належить канцлеру Німеччини Олафові Шольцу. Додамо, що 48-й саміт “Великої сімки” під головуванням Німеччини відбувся в замку Ельмау, розташованому в Баварських Альпах на півдні ФРН. Він стартував у неділю, 26 червня, і завершився у вівторок.

Читайте також: