uk

Стаття соціолога Олександра Резніка «Євроінтеграційні прагнення українців: від амбівалентності до увиразнення»

Завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН Українидоктор соціологічних наук Олександр Резнік пише у своїй статті про інструментарії вимірювання євроінтеграційних орієнтацій соціологами, динаміку амбівалентного ставлення до геополітичних шляхів розвитку України та посилення проєвропейських орієнтацій українського суспільства.

Учений зазначає: «Вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року максимізувало підтримку євроінтеграції і зумовило те, що переважна більшість українців у всіх регіонах та лінгво-етнічних групах вважає, що Україна має бути членом ЄС. Крім цього, проєвропейські орієнтації стали запорукою стійкості та здатності до боротьби з російськими окупантами. Випадок України показує, що успішний демократичний перехід країн Східної Європи потребує геополітичної цілі, яка включає підтримку демократичного устрою. Той факт, що прихильники євроінтеграції здебільшого підтримують демократичні цінності, є важливим для поствоєнного суспільства».

Наостанок Олександр Резнік зауважує: «На тлі загрози існування української нації внаслідок масштабної агресії північного сусіда «старі» пострадянські інститути та відповідні ідентичності почали стрімко втрачати свою соціальну легітимність. Вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року максимізувало підтримку євроінтеграції і зумовило те, що переважна більшість українців у цьому питанні вже критично не диференціюються за регіональними та мовними ознаками. До того ж проєвропейські орієнтації стали запорукою стійкості та здатності до боротьби з російськими окупантами. Випадок України показує, що успішний демократичний транзит країн Східної Європи потребує геополітичної цілі, яка включає підтримку демократичного устрою. Той факт, що прихильники євроінтеграції здебільшого підтримують демократичні цінності, є важливим для поствоєнного суспільства. Чіткий зв’язок між європейськими прагненнями українців і демократичними цінностями свідчить про щирість європейського вибору. Адже після закінчення російсько-української війни саме євроінтеграційні прагнення українців будуть надійно блокувати будь-які спокуси сповзання до авторитаризму».

Ознайомитися з повним текстом статті можна за посиланням.

Читайте також: