uk

Політехніки отримали можливість подаватися на проєкти у рамках Програми ЄС «Цифрова Європа»

Україна долучилася до Програми «Цифрова Європа». Вона надає фінансування для цифровізації країн Європи за різними напрямами.

Це сприятиме не тільки приєднанню України до Єдиного цифрового ринку ЄС через отримання Україною режиму внутрішнього ринку з Європейським Союзом у сфері електронних комунікацій, але й підсилить цифровий сектор ЄС.

Ініціативи українців можуть отримати фінансування за такими напрямами.

  1. Високопродуктивний комп’ютинг
    Бюджет: 2,2 млрд євро
    Сюди можуть податися проєкти, які обчислюють великі масиви даних для рішень у сфері економіки, охорони здоров’я або оборонної промисловості.
  2. Штучний інтелект, дані та хмарні послуги
    Бюджет: 2,1 млрд євро
    Сюди можуть податися проєкти, які створюють продукти на базі штучного інтелекту для полегшення роботи підприємств, держадміністрацій або дослідницьких установ.
  3. Цифрові навички
    Бюджет: 580 млн євро
    Сюди можуть податися проєкти, які створюють можливості для отримання нових навичок у сфері IT.
  4. Використання цифрових технологій в економіці та суспільстві
    Бюджет: 1,1 млрд євро
    Cюди можуть податися проєкти, які впроваджують цифровізацію у бізнесі або у сфері електронного урядування, охорони здоров’я, навколишнього середовища, освіти та культури, технологій Smart City.

Загальний фонд Програми «Цифрова Європа» становить 7,5 млрд євро. Для фінансування проєктів, заявки на які можуть подати українські компанії, – близько 6 млрд євро. Їх виділятимуть упродовж 7 років.

Участь країн у Програмі передбачає сплату внесків. Сторона ЄС звільнила Україну від їхньої сплати у 2021 та 2022 роках. Станом на зараз також є знижка 95% на фінансові внески впродовж 2023–2027 років.

Читайте також: