uk

АН ВИЩОЇ ШКОЛИ ЗАКЛИКАЄ ЗАХИСТИТИ УКРАЇНСЬКІ УНІВЕРСИТЕТИ

І переглянути нормативи на штатну посаду науково-педагогічного працівника.

Члени Президії Академії наук вищої школи України під головуванням президента Академії О.Г. Наконечного провели перше в новому навчальному році засідання. Нинішнього року АН ВШ виповнюється 30 років: її було засновано на Установчих зборах 27 листопада 1992 року. Тож члени президії вирішили наприкінці листопада — на початку грудня н.р. провести чергову щорічну Конференцію Академії та присвятити її ювілею.

Дискусію викликало питання про оголошення вакансій для виборів дійсних членів (академіків) АН ВШ України. Академік-секретар відділення філології, мистецтвознавства та масових комунікацій О.І. Чередниченко запропонував відкласти це питання на рік з огляду на обставини воєнного стану. Однак значна кількість учасників обговорення висловили переконання, що навіть в умовах воєнного стану Академія повинна продовжувати повноцінну роботу. Тож президенту Академії О.Г. Наконечному доручено сформувати остаточний список вакансій з урахуванням пропозицій наукових відділень, виходячи з базової цифри: в середньому по дві вакансії на кожне відділення.

Важливою темою обговорення стали проблеми функціонування українських університетів в умовах воєнного часу. Учасники засідання ухвалили звернення до міністра освіти і науки України С.М. Шкарлета та Голови комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій С.В. Бабака, в якому, зокрема, наголошується про необхідність здійснення термінових заходів на підтримку українських університетів. «Ракетні та артилерійські обстріли окупантів завдали значної шкоди матеріально-технічній базі вишів багатьох міст, що залишаються на контрольованій території, — йдеться у зверненні. — А попередні результати вступної кампанії показали прогнозоване скорочення набору насамперед до прифронтових вишів, оскільки студенти віддають сьогодні перевагу навчанню у відносно безпечних містах центральної та західної України, а також за кордоном.

Зменшення контингенту студентів відповідно до чинних нормативів ставить на порядок денний питання звільнення великої кількості викладачів, що своєю чергою загрожує руйнуванню тяглості викладацьких та наукових шкіл навіть у такому флагмані нашої вищої освіти й науки, як Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна. Ще більшою мірою ці проблеми стосуються університетів, переміщених з окупованих територій та з підконтрольних міст Донецької області, у безпосередній близькості до яких розгортаються інтенсивні бойові дії».

Тому нормативи, встановлені Постановою КМУ від 17.08.2002 №1134, йдеться далі у зверненні, фактично унеможливлюють сьогодні для переважної більшості українських університетів нормальну підготовку бакалаврів саме з тих спеціальностей, які забезпечують обороноздатність держави, підтримання й розвиток критичної інфраструктури. Приведення числа науково-педагогічних працівників у відповідність до цих нормативів неминуче припинить дослідження, важливі для національної безпеки.

Члени Президії Академії наук вищої школи просять очільників МОН та профільного Комітету Верховної Ради невідкладно розробити та ухвалити зміни до чинного законодавства, які «дозволять українським університетам, і насамперед ЗВО з прифронтової зони та переміщеним вишам пройти цей складний період з максимальним збереженням їх кадрового потенціалу». Пропонується встановити, що підготовка бакалаврів на період війни та повоєнної відбудови здійснюватиметься з використанням нормативів, встановлених Постановою КМУ від 17.08.2002 №1134 для магістрів зокрема за спеціальностями: 102 Хімія, 104 Фізика та астрономія, 105 Прикладна фізика та наноматеріали, 153 Мікро- та наносистемна техніка.

Учасники засідання також запропонували активізувати роботу з опрацювання програми повоєнного відродження української вищої освіти та науки з урахуванням першочергових національних пріоритетів та можливостей одержання міжнародної допомоги. АН вищої школи України готова долучити до такої роботи висококваліфікованих експертів.

На засіданні Президії було розглянуто організаційні питання. Зокрема уточнено назву наукового відділення педагогіки та психології. Обов’язки академіка-секретаря цього відділення покладено на академіка, доктора юридичних наук, кандидата педагогічних наук, професора, генерал-лейтенанта В.В. Крутова, який виступив з баченням пріоритетів роботи відділення.

Ухвалено також вшанувати науковий доробок автора глибоких досліджень про Королівство Руське і джерела українського державотворення, академіка-секретаря відділення історії, філософії та українознавства О.Б. Головка. Кажучи про наукові здобутки відомого історика-медієвіста, члени президії відзначали важливе значення досліджень О.Б. Головка для розвитку української історії права.

Марія ВОЛИНСЬКА

Газета “Світ”, № 35 – 36, вересень 2022 р.