uk

Глобальна підтримка освіти під час війни: МОН провело захід на полях Саміту ООН з питань трансформації освіти

17 вересня 2022 року в межах Саміту ООН з питань трансформації освіти, що проходив у Нью-Йорку, відбувся захід «Трансформація освіти в часи кризи: погляд України» за участю першого заступника Міністра освіти і науки Андрія Вітренка.

«Наперекір викликам сьогодення, у зокрема жорстокій війні в Україні, ми створюємо конкурентоспроможні умови для навчання та роботи у сфері освіти. Це було досягнуто спільними зусиллями освітян, батьків, бізнесу, управлінців, а також міжнародних партнерів. І ми не будемо зупинятися на досягнутому. Головними кроками для найближчого майбутнього, які нам потрібно здійснити, є відбудова інфраструктури закладів освіти, а також захисних споруд у школах та університетах України», – зазначив Андрій Вітренко.

Серед критичних потреб: 

  • забезпечення дітей та вчителів ноутбуками та планшетами;
  • закупівля шкільних автобусів, особливо в ті регіони, які приймають найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб;
  • друк підручників для продовження впровадження реформи НУШ;
  • впровадження освітніх програм, які спрямовані на надолуження навчання;
  • надання психологічної підтримки дітям та вчителям;
  • реінтеграція дітей, що перебувають поза межами України шляхом надання умов для вивчення української мови, історії України та її культури в країнах тимчасового перебування. 

Захід організовано командою Міністерства на полях Саміту ООН, який став платформою для обговорення викликів та рішень для підтримки української освіти в умовах війни. Разом із Міністерством освіти і науки Польщі та партнерами з ЮНЕСКО Україна транслювала освітні потреби та шляхи надання підтримки учням та вчителям, що перебувають на території України та поза її межами.

Захід зібрав понад 100 учасників, які представляють уряди, міжнародні донорські організації, фундації та бізнес. За результатами заходу команда Міністерства проводить у Нью-Йорку двосторонні зустрічі для детального обговорення співпраці з партнерами. Міністерство продовжує роботу з фандрейзингу та мобілізації ресурсів для покриття критичних освітніх потреб.

Читайте також: