uk

Круглий стіл «Достовірність соціологічного знання: теоретико-методологічний, емпіричний та дискурсивний аспекти»

21 жовтня 2022 року у змішаному режимі або онлайн відбудеться круглий стіл «Достовірність соціологічного знання: теоретико-методологічний, емпіричний та дискурсивний аспекти». Організатор заходу  відділ методології та методів соціології Інституту соціології НАН України.

Пропонується обговорити такі питання:

  • 1. Дані, інформація, знання: що між ними спільного, а що — відмінного?
  • 2. Тлумачення та змістове наповнення терміна «достовірність». Зв’язок достовірності соціологічних даних з надійністю та валідністю використовуваної методики.
  • 3. Теоретичні засади (універсальні / в межах певної теорії), методологічні принципи (повнота операціоналізації, адекватність інтерпретації тощо) та емпіричні критерії достовірності (валідність, надійність, зокрема суб’єктивна). Підходи до оцінювання достовірності та застосовувані інструменти.
  • 4. Чинники, що впливають на достовірність даних дослідження: компетентність та об’єктивність дослідника, специфіка об’єкта й предмета дослідження, політична та економічна кон’юнктура тощо.
  • 5. Проблеми достовірності даних та обґрунтованості висновків у кількісних (зокрема онлайнових) соціологічних дослідженнях.
  • 6. Проблеми достовірності даних та обґрунтованості висновків у якісних соціологічних дослідженнях.
  • 7. Проблеми достовірності даних та обґрунтованості висновків у суміжних галузях наук (суспільних та гуманітарних).
  • 8. Проблеми достовірності даних та обґрунтованості висновків у соціологічних дослідженнях часів російсько-української війни.

Організатори просять охочих долучитися до цього заходу надіслати модераторці Ользі Максименко (olga.maksimenko.65@gmail.comзаявку на участь до 15 жовтня 2022 рокуТексти виступів прийматимуться до 15 листопада 2022 року.

У заявці на участь слід зазначити (українською та англійською мовами): назву виступу, прізвище та ім’я автора, посаду, місце роботи, науковий (або освітній ступінь) і вчене звання, а також електронну адресу, номер телефону та ORCID (за наявності).

Тези доповідей публікуватимуться в часописі «Соціологія: теорія, методи, маркетинг».

Вимоги до матеріалу: обсяг — до 8 тис. знаків (українською чи англійською), шрифт — Times New Roman 14, абзацний відступ — 1,25 см, вирівнювання — за лівим краєм, міжрядковий інтервал — 1,5. Список використаних джерел оформлюється згідно зі стилем Американської психологічної асоціації (APA).

Рекомендації з оформлення списку літератури (українською та англійською)
Повідомлення на сайті Інституту соціології НАН України

За інформацією Інституту соціології НАН Українита прес-служби НАН України