uk

Українські вчені мають доступ до майже 40 баз даних на платформі Research4Life

Українські заклади вищої освіти і наукові установи продовжують приєднуватися до електронних ресурсів на платформі Research4Life.

Через єдиний портал Research4Life працівники зареєстрованих установ, зокрема, мають доступ до міжнародних баз даних, їхніх інструментів та метрик.

Станом на 20 вересня 2022 року для українських користувачів доступно вже 39 баз даних, зокрема, 24 – з відкритим доступом, та 15 баз даних, доступ до яких раніше здійснювався через передплату. Більшість цих ресурсів – англомовні.

Через платформу Research4Life українським науковцям нині доступні три універсальні бази даних.

  • Dimensions – наукометрична платформа від компанії Digital Science, яка містить інформацію про наукові статті, клінічні дослідження, патенти, гранти, показники цитованості та альтернативні метрики впливовості наукових публікацій. Платформа збирає метадані про мільйони публікацій з різних джерел, зокрема таких баз даних, як PubMed, PubMed Central, ArXiv, CrossRef та ін., а дані про результати клінічних досліджень, патенти – збираються з різних відкритих баз даних.
  • Scopus – одна з найбільших реферативних баз даних наукових цитувань від компанії Elsevier, яка містить інформацію про результати світових досліджень у галузях науки і технологій, медицини, гуманітарних і соціальних наук тощо, а також інструменти для відстеження, аналізу та візуалізації даних про дослідження.
  • ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) – найбільша у світі повнотекстова база даних дисертацій та дипломних робіт від компанії ProQuest, що входить до складу Clarivate. База даних, яка включає офіційний цифровий архів дисертацій Бібліотеки Конгресу США та найбільшу колекцію матеріалів для аспірантів та докторантів, надає доступ до понад 1 млн повнотекстових дисертацій, які можна завантажити у форматі PDF. Щороку база поповнюється понад 70 тис. дисертацій та дипломних робіт у межах партнерства з 700 провідними академічними установами з усього світу.

Докладніше про бази даних, до яких надано доступ, можна ознайомитися на сайті ДНТБ України та на порталі Research4Life.

Читайте також: