uk

РАДЯТЬСЯ ТЕХНОЛОГІЧНІ УНІВЕРСИТЕТИ ЄВРОПИ

23-24 вересня на базі Віденського технічного університету відбулася 40-а ювілейна конференція ректорів і президентів європейських технологічних університетів. Учасники форуму запропонували створити спільний і цілісний інноваційний простір Європи та України для її повоєнної інноваційної трансформації з метою якнайшвидшого входження України в родину ЄС.

Перша така конференція була проведена у далеких уже 80-х роках минулого століття за спільної ініціативи Віденського технічного університету та RWTH Aachen університету. Тоді ініціатори прагнули створити неформальну платформу для зустрічей, обговорень, обміну досвідом та ідеями очільників провідних наукових та інженерних університетів Європи з метою пришвидшеного суспільного прогресу континенту.

З тих пір на своїх конференціях ректори та президенти технологічних університетів обговорюють теми, що сприяють розвитку технологічних університетів у Європі і світі та перспектив, які вимагають спільного рішення. Саме ця платформа на початку 2000-х років запропонувала і розробила базові засади Болонської системи вищої освіти та стала ініціатором багатьох інших прогресивних перетворень європейського континенту.

Основні цілі 40-ї ювілейної Конференції полягають у тому, щоб запропонувати відкритий форум для обговорення тем, що становлять велике суспільне занепокоєння та не обговорюються на інших форумах, виявити відмінності та розуміння того, як розв’язати проблеми, що становлять спільний інтерес; обговорити нові ідеї та підготувати рекомендації щодо конкретних тем і, таким чином, сформувати «мозковий центр» для майбутнього розвитку технологічних університетів у Європі.

На нинішню конференцію технологічних вишів прибули майже 50 ректорів та президентів країн Європи. Серед запрошених на ювілейний форум – і ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський.

Учасників ювілейної конференції привітали міністр освіти, науки та досліджень Австрії Мартін Полашек, Єврокомісар з інновацій, досліджень та культури Європейської комісії Марія Габріель, ректор Віденського технічного університету Сабіна Зайдлер.

На конференції було заслухано доповіді, що виявляють весь спектр проблем і завдань, якими живуть технологічні університети Європи.

Промову «Місія та стратегія розвитку Віденського технічного університету» виголосила його ректор Сабіна Зайдлер. Про «Європейську стратегію для університетів та особливу роль технологічних університетів» доповідь зробив Герберт Вульц, заступник генерального директора з питань вищої освіти Міністерства освіти, науки та досліджень Австрії.

«Трансформація вищої освіти для глобальної стійкості», – такою була доповідь співголови Глобальної незалежної експертної групи ЮНЕСКО, співавтора звіту цієї організації про порядок денний університетів до 2030 року, професор з біології в Університеті Осло Дага Олав Гессен.

Учасники конференції детально розглянули роль та функції технологічних університетів в майбутньому Європи. Вони заслухали доповіді очільників технічних та технологічних університетів із Дрездена, Брно, нідерландського Ейндховена, Дубліна, Туріна, ETH Швейцарського технологічного інституту та інших.

Про дослідження штучного інтелекту та цифрових технологій для людства, про ризики та шанси машинного навчання, – розповідала професор Рафаела Гіллербранд з Технологічного інституту Карлсруе, Німеччина.

Про розвиток комплексної соціально-технологічної інженерії, освіту та дослідження в науково-технічних університетах – доповідь зробив професор Стефан Кульманн з Університету Твенте, з Нідерландів.

Про те, як університети спільно з урядом, промисловістю, громадянським суспільством створюють стійкі рішення щодо охорони природи та навколишнього середовища – на шляху до моделі інновацій «п’ятої спіралі» -повідомила Сабіна Маасен, професор Гамбурзького університету.

Свою думку про майбутнє технологічних університетів на основі досвіду інтерфейс академії та промисловості висловив колишній виконавчий віце-президент Volvo Group та колишній ректор Chalmers University of Technology із Швеції Ян-Ерік Сундгрен.

А на запитання: «Чому ми повинні викладати технологічне підприємництво в технічних університетах?» – відповів у своїй промові почесний професор славнозвісного ізраїльського технологічного інституту «Техніон», лауреат Нобелівської премії з хімії 2011 року Денні Шехтман.

Ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський виголосив доповідь «Післявоєнна відбудова України на основі інноваційної екосистеми технічних університетів країни «Sikorsky Challenge Ukraine». При обговоренні цієї доповіді ректори та президенти європейських технологічних університетів запропонували створити спільний і цілісний інноваційний простір Європи та України для її повоєнної інноваційної трансформації з метою якнайшвидшого входження України в родину ЄС з високими стандартами економічного розвитку і безпеки.

Відповідаючи на запитання кореспондента газети «Світ», Михайло Захарович повідомив про велике бажання європейських університетів розширити співпрацю з Україною і її системою вищої освіти, про їх готовність зробити значний внесок в повоєнну інноваційну трансформацію України. З цією метою низка європейських університетів вже зараз запропонувала КПІ стати співвиконавцями важливих дослідницьких проєктів в рамках програми ЄС «Горизонт Європа».