uk

КОМПЕТЕНТНО ПРО МЕДИЦИНУ. Діалог академіка НАН України Володимира СЕМИНОЖЕНКА та академіка НАН та НАМН України Віталія ЦИМБАЛЮКА

Проєкт «Про науку. Компетентно» на ютуб-каналі НАН України та газета «Світ» об’єднали свої зусилля і створили Інформаційно-науковий «Блокпост «Наука. Компетентно» – «Світ», щоб більш повно, різнобічно і компетентно доносити основні меседжі про науку, її досягнення та проблеми.

КОМПЕТЕНТНО ПРО МЕДИЦИНУДіалог академіка НАН України Володимира СЕМИНОЖЕНКА та академіка НАН та НАМН України Віталія ЦИМБАЛЮКА

За 8 років війни через інститути Національної академії медичних наук пройшло понад 26 тисяч поранених із найскладнішими ушкодженнями, і серед них — 50 врятованих бійців із прямими осколковими ураженнями серця.

За цей період науковці академії разом із військовими хірургами видали 11 книг, присвячених вогнепальним пораненням, якими нині цікавляться лікарі НАТО.

Такі факти в інтерв’ю авторській програмі Володимира Семиноженка «Про науку. Компетентно», що виходить на ютуб-каналі НАНУ, навів президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк. Почасти це відповідь усім, хто не розуміє, навіщо Україні потрібна ціла академія меднаук з її 36-ма науково-дослідними інститутами.

До речі, Національний інститут охорони здоров’я США (National Institutes of Health) — це фактично аналог української академії медичних наук. 27 інститутів NIH, каже Віталій Цимбалюк, абсолютно відповідають — за структурою, напрямами і навіть назвами — українським. Але є суттєва різниця: вони мають 33,5 мільярда доларів щорічного фінансування…

«Жоліо-Кюрі сказав, що країна, яка не розвиває власну науку, неминуче стає колонією, — зауважує академік. — Я б оце гасло повісив усюди – у Верховній Раді, в Кабінеті Міністрів — щоб люди знали, що науку треба розвивати. Сполучені Штати багаті саме тому, що багато вкладають у наукові розробки.

…Креативні люди, потрапляючи у сприятливе середовище, роблять великі речі. Я пропоную створити українську силіконову долину, яка буде розглядати усі найновіші напрямки. Має бути група найкращих експертів, які визначатимуть, що є перспективним і куди треба вкладати кошти. Якщо ми це зробимо — якщо мене почують можновладці, які мають гроші, і створять-таки після війни таку силіконову долину — тоді наші найкращі ідеї реалізовуватимуться не за кордоном, а в Україні».

Також у розмові з Володимиром Семиноженком Віталій Цимбалюк розповів про внесок українських учених у світову медицину, торкнувся розвитку вітчизняної нейрохірургії, окреслив своє бачення реформування системи охорони здоров’я («Робити реформу, звісно, треба, але не під один шаблон і враховуючи національні особливості. Не можна в медицині робити революцій»). А ще запропонував спосіб повертати молодь в Україну після навчання за кордоном.