uk

АН вищої школи готується до ювілейної конференції

Щорічна конференція АН вищої школи України, присвячена 30-річчю від її заснування, відбудеться 10 грудня в Києві. Про це йшлося на Президії АН вищої школи України, що відбулася під головуванням президента академії О.Г. Наконечного.

Президія розглянула підготовку до конференції. Головний учений секретар А.М. Веклич поінформував про документи, які надійшли на адресу Президії після оголошення про вакансії нових академіків. Після зацікавленої дискусії подані та підтримані науковими відділеннями кандидатури — а це 20 провідних у своїх галузях учених, докторів наук і професорів — допущено до голосування на конференції для заміщення оголошених вакансій дійсних членів академії.

На пропозицію академіка-секретаря відділення педагогіки, психології та фундаментальних проблем розвитку людини В.В. Крутова вирішено створити у складі академії наукове відділення національної безпеки. Обов’язки академіка-секретаря нового відділення покладено на доктора юридичних наук, професора, першого заступника голови СБУ (2005–07) В.А. Тимошенка, якому доручено здійснити організаційні заходи для розгортання роботи відділення.

Поінформував В.В. Крутов і про пріоритети роботи очолюваного ним відділення педагогіки, психології та фундаментальних проблем розвитку людини. Наголосив на необхідності підвищеної уваги до проблем реабілітації посттравматичного стресового синдрому, яким уражене сьогодні майже все населення України. Про актуальність цієї проблеми говорив під час дискусії й академік-секретар відділення фундаментальних проблем медицини Ф.О. Тишко.

На пропозицію першого віцепрезидента Академії М.В. Стріхи вирішено провести ювілейні XX Академічні читання пам’яті В.І. Стріхи в лютому 2023 року. З часом і формою проведення читань вирішено визначитися пізніше.

Розглянуто питання присудження академічних нагород Святого Володимира, Ярослава Мудрого, Михайла Кравчука, почесних грамот академії ученим, які зробили вагомий внесок у розвиток науки й вищої освіти.

Марія ВОЛИНСЬКА