uk

З початку пандемії рівень шкідливих викидів у світі зріс на 12%

З початком пандемії світові ЗМІ масово писали про те, що через зупинку промисловості та тимчасове зменшення викидів людство отримає шанс на сповільнення глобального потепління. Доповідь аналітичного центру Ember про викиди шкідливих газів у атмосферу в першій половині 2021 року свідчить про те, що викиди лише зростають, передає tech.24tv.ua.

Так, у першій половині 2021 року обсяг викидів зріс на 5 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року і на 12 відсотків відносно першого півріччя 2020 року. Основним джерелом викидів називають вугілля, яке є основним елементом виробництва електрики у країнах, що розвиваються.

Найбільше попит на вугілля зріс з боку азійських країн. Наприклад, Китай, попри підйом галузі відновлювальної енергетики, збільшив обсяги виробництва електрики з вугілля на 337 ТВтг – більше, ніж усі країни ЄС разом узяті.

Схожу ситуацію спостерігають в таких регіонах як Бангладеш, де емісія вуглекислого газу зросла на 25 відсотків, Монголія, В’єтнам – додаткові чотири відсотки, хоча країна активно впроваджує вітрові електростанції.

Розвинені країни теж не демонструють позитивної динаміки. Наприклад, у США кількість викидів тримається рівні 2020 року, хоча є невисокою. Європа показала скорочення на 16 відсотків і одночасне нарощення потужностей відновлювальної енергетики: сьогодні 20 відсотків усієї електрики у цьому регіоні планети надходить саме з екологічно чистих джерел – сонця, повітря, води.

“Однак цього недостатньо, щоб вкластися у план, згідно з яким Європа планує зменшити викиди на 55 відсотків до 2030 року. Процес загальмувало те, що у 2020 році на вугілля різко спала ціна, а в період послаблення коронавірусних обмежень різко зросла потреба в електроенергії. Країни, економіка яких сильно постраждала від локдаунів, не мали іншого вибору, крім повернення до вугілля”, – йдеться у повідомленні.

Ймовірно, на тлі пандемії світовим лідерам доведеться шукати нові рішення й розробляти нові плани. Особливо зважаючи на те, що темпи глобального потепління перевершують навіть найпесимістичніші прогнози.

Наприклад, у Гренландії 14 серпня вперше за всю історію спостережень пішов дощ. Науковці фіксували опади протягом кількох годин. Плюсова температура трималася рекордно довго, що призвело до значного танення льодовиків і утворення відносно темного шару льоду на поверхні острова. Надалі він притягуватиме сонячні промені, що ще більше посилить танення льоду та снігу.