uk

Відбудеться світова прем’єра міжнародного проєкту «Музична подяка лікарям»

В Україні відбудеться світова прем’єра міжнародного проєкту «Музична подяка лікарям (за підтримки ВООЗ та ЮНЕСКО)», який об’єднає композиторів та виконавців з багатьох країн. Про це повідомляють у Національній академії медичних наук України.

Як зазначив автор проєкту Артист ЮНЕСКО в ім’я миру Герман Макаренко, виконавці представлять музику всіх континентів, декілька світових прем’єр українських та іноземних композиторів, передбачена участь артистів ЮНЕСКО з різних країн, поєднання онлайн та офлайн форматів.

«Ми прагнемо висловити вдячність лікарям усього світу за мужність та самовідданість, підкреслити солідарність у подоланні глобального виклику пандемії COVID-19», – наголосив Г. Макаренко.

Він уточнив, що проєкт відбудеться під патронатом ЮНЕСКО, за підтримки ВООЗ та Українського культурного фонду.Заступник генерального директора ЮНЕСКО Едуард Фірмін Матоко наголосив, що створений аудіовізуальний контент в рамках проєкту стане частиною глобального руху «Resili Art», започаткованого ЮНЕСКО.

Вже розпочались репетиції, а концерт-презентація міжнародного проєкту відбудеться у вересні – глядацьку залу заповнять саме українські медики. Створений у підсумку аудіовізуальний продукт буде розміщено на онлайн-платформі у вільному доступі, його побачать лікарі усього світу.

У програмі представлені по кілька творів кожного континенту. Зокрема, відбудеться світова прем’єра гімну «Шлях надії» французького композитора П’єра Себо, що створений на скульптуру Посла доброї волі французької скульпторки Хедви Сер.

Також проєкт продемонструє принципово новий формат – колаборацію онлайну та офлайну, що відповідає викликам, пов’язаним з COVID-19. Так, в режимі реального часу турецький композитор Кудсі Ергунер виконуватиме інструментальну партію, яка транслюватиметься онлайн на великий екран, водночас, у концертній залі акомпануватиме йому оркестр Kyiv Classic.

Символічно, що музиканти одночасно виконуватимуть цю композицію, перебуваючи в різних країнах. Ще одним прикладом міжкультурного діалогу стане прем’єра твору «Africa forever» українського композитора Артема Рощенка, який написано з використанням музичного фольклору народів центральної Африки та пігмеїв.Це вже не перша творча співпраця Артистів ЮНЕСКО в ім’я миру з різних країн, яка отримала новий поштовх під час пандемії.

Автор проєкту Г.Макаренко сподівається, що така глобальна синергія музикантів та вокалістів, багатожанровість музичної програми, де поряд з класикою і джазом комфортно співіснуватимуть фольк і сучасні композиції, сприятиме культурному різноманіттю, поширюватиме та розвиватиме міжкультурний діалог, ідеї гуманізму.

Партнери заходу: Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв (ГДІП), Національна академія наук України, Національна академія медичних наук України, Асоціація головних лікарів України, інститут “ЕКОГІНТОКС”, Міжнародна організація соціальної справедливості.Довідка: Минулого року українські музиканти ініціювали глобальний проєкт «Мистецтво проти пандемії», який підтримано в ЮНЕСКО як прояв міжнародної солідарності.

Автором ініціативи виступив маестро Герман Макаренко, до якого приєднались митці з Франції, Японії, Туреччини, Південної Кореї, Грузії та інших країн.