uk

Віцепрезидент НАН України академік Вячеслав Богданов відвідав Інститут ядерних досліджень НАН України

У ході візиту віцепрезидент НАН України академік Вячеслав Богданов ознайомився з роботою відділу радіаційного матеріалознавства, в якому функціонує унікальна та єдина в Україні лабораторія з «гарячими» камерами, що дозволяють проводити регламентні роботи з дослідження зразків-свідків металу корпусів ядерних реакторів АЕС України. Про особливості роботи обладнання та результати досліджень розповів завідувач відділу кандидат фізико-математичних наук Володимир Ревка, повідомляють у НАН України.

Володимир Ревка повідомив, що основні дослідження, які виконуються на базі «гарячих» камер, стосуються матеріалознавчого супроводу безпечної експлуатації ядерних реакторів ВВЕР-1000, зокрема оцінки радіаційного окрихчування конструкційних сталей корпусів реакторів за допомогою механічних випробувань зразків-свідків, які певний час перебували всередині реакторів (одновісний розтяг, ударний вигин, експериментальні методи механіки руйнування).

На підставі отриманих результатів було обґрунтовано подовження радіаційного ресурсу корпусів реакторів енергоблоків №1, 2, 3, 4 Запорізької АЕС та №1, 2 Южно-Української АЕС. Також успішно завершено роботи з випробувань зразків-свідків для енергоблоків №5, 6 Запорізької АЕС, №1, 4 Рівненської АЕС, №2 Хмельницької АЕС та №3 Южно-Української АЕС для обґрунтування їх безпечної експлуатації.

Обговорення результатів досліджень впливу опромінення на механічні властивості сталей корпусів реакторів ВВЕР-1000

Ще одним об’єктом, з роботою якого ознайомився віцепрезидент, став новостворений унікальний багатофункціональний корпус ситуаційних вправ (БФК), використовуваний працівниками правоохоронних органів для відпрацювання ситуацій з реагування на зловмисні дії правопорушників, імітації подій, що можуть призвести до надзвичайних і кризових ситуацій, пов’язаних з ядерними й іншими радіоактивними матеріалами. Крім того, інтеграція БФК з Навчально-тренувальним майданчиком «Комплекс інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту» дозволяє відпрацьовувати взаємодію операторів пультів фізичного захисту й сил підрозділів з охорони чи допомоги ззовні під час реагування на дії правопорушників на ядерних установках чи інших радіаційно небезпечних об’єктах.

Презентацію багатофункціонального корпусу ситуаційних вправ провів науковий співробітник ІЯД НАН України кандидат фізико-математичних наук Сергій Драпей. Він розповів про функціонування БФК та особливості проведення на його базі занять із моделювання кризових ситуацій. Було також продемонстровано технічне оснащення зазначеного корпусу, зокрема, обладнання для забезпечення бездротового зв’язку між учасниками реагування та проведення тактичних навчань із використанням лазерних технологій, електронний тир, прилади радіаційної розвідки й дозиметричного контролю, спеціальний одяг і засоби індивідуального захисту різних класів, а також обладнання та засоби деконтамінації.

Демонстрація спеціального одягу й обладнання для проведення тактичних навчань

Академік Вячеслав Богданов зазначив, що Інститут ядерних досліджень НАН України є провідною науково-дослідною установою, в якій успішно виконуються дослідження у галузях ядерної фізики, фізики елементарних частинок і високих енергій, ядерної енергетики, радіаційної фізики та реакторного матеріалознавства, фізики плазми та керованого термоядерного синтезу, ядерної, радіаційної та техногенно-екологічної безпеки.

Він також підкреслив, що на Інститут покладено виконання важливих завдань державного значення, зокрема з науково-технічного супроводу ядерної енергетики України, участі в державній експертизі з обліку й контролю ядерних матеріалів, фізичного захисту ядерних установок, проведення ядерно-криміналістичних експертиз ядерних та інших радіоактивних матеріалів, виявлених поза межами регулюючого контролю.