uk

Забезпечння житлом вчених НАН – Уряд затвердив порядок використання коштів

Учора, 29 вересня 2021 року, на черговому засіданні Уряду затверджено Порядок використання коштів, передбачених Держбюджетом для забезпечення житлом вчених Національної академії наук.

Як ідеться у повідомленні МОН України, Порядок спрямовано на:

  • посилення соціального захисту наукових працівників Національної академії наук України;
  • залучення талановитої молоді до наукової праці та закріплення наукових кадрів вищої кваліфікації в установах академії;
  • забезпечення прозорості придбання та розподілу службового житла за бюджетною програмою «Забезпечення житлом вчених Національної академії наук України» (КПКВК 6541270).

Відповідно до Порядку, придбання житла здійснюватиметься на умовах пайової участі в об’єктах незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності (понад 90%), введення в експлуатацію яких відповідно до титулів будов (об’єктів) планується в поточному році, та на придбання житла на вторинному ринку за умови, що воно збудоване не більш як 15 років тому.

Водночас вартість одного квадратного метра загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість одного квадратного метра житла. Гранична вартість одного квадратного метра загальної площі житла для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, збільшену в:

  • 1,75 раза для міст – обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб;
  • 1,5 раза для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. осіб;
  • 1,25 раза для інших населених пунктів – опосередковану вартість у відповідній області;
  • 1,5 раза для населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж обласних центрів та м. Києва.

У першочерговому порядку службове житло надається молодим вченим. За наявності залишку вільного службового житла воно надається іншим науковим працівникам. Для придбання та розподілу житла Академія утворює конкурсну комісію, затверджує положення про неї та її склад постановою Президії Академії.

Житло надаватиметься як службове вченим (науковим працівникам) Академії, її установ відповідно до рішення конкурсної комісії.