uk

Президент НАН України академік Анатолій ЗАГОРОДНІЙ: «У СКАРБНИЦІ ЗДОБУТКІВ АКАДЕМІЇ ЧИМАЛО РЕЗУЛЬТАТІВ СВІТОВОГО РІВНЯ»

З чим зустрічає Національна академія наук України свою 103-тю річницю, яка виповнюється 27 листопада? Про це газеті «Світ» розповідає її президент.

– Усю свою історію Академія незмінно об’єднувала найкращих українських науковців, а в скарбниці її здобутків чимало результатів справді світового рівня!

Сьогодні беззаперечним підтвердженням цього є успіхи наших науковців, які беруть участь у підготовці та здійсненні експериментів на Великому адронному колайдері. Завдяки плідному міжнародному співробітництву вчені з України стали причетними до низки видатних світових досягнень. Так, нещодавнє відкриття нової квазічастинки оддерона відбулося за участі українських фізиків. Це відкриття є принциповим для розуміння фундаментальних взаємодій.

Нові можливості для міжнародної співпраці та отримання визначних фундаментальних результатів відкриває запуск ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів», спорудженої у Харківському фізико-технічному інституті із залученням Аргонської національної лабораторії (США). Це унікальна інноваційна установка, яка за технічними характеристиками сьогодні не має аналогів у світі. Промислове використання подібного обладнання абсолютно унеможливить ядерні аварії, дозволить спалювати широкий спектр радіоактивних елементів і зробить ядерну енергетику безпечнішою та екологічно чистішою.

Головним завданням Академії завжди був і залишається всебічний розвиток фундаментальних досліджень. Однак не менш важлива особливість нашої діяльності – постійна спрямованість на розв’язання актуальних практичних проблем. Так, наші вчені розробили надійні ПЛР-тест-системи для діагностики особливо небезпечних вірусних інфекцій, включно з комбінованими тест-системами, задіяними у моніторингу появи нових штамів коронавірусу в Україні, віднайшли речовини, які можуть впливати на патогенетичні ланцюги коронавірусної хвороби і запобігти гострому запаленню легень. Йде пошук нових лікарських препаратів, створюються вітчизняні вакцини проти коронавірусної інфекції, досліджуються причини виникнення постковідних когнітивних порушень і триває пошук шляхів їх лікування.

Національна академія наук постійно поглиблює співпрацю з провідними вітчизняними і зарубіжними освітніми закладами, великими підприємствами, міжнародними партнерами. Спектр напрямів діяльності – надзвичайно широкий, і кожен має важливе значення для становлення та розвитку нашої держави.Розпочинаючи нову сторінку своєї історії, НАН України продовжує вдосконалювати своє внутрішнє життя і діяльність відповідно до вимог часу. Впевнений, цьому сприятиме і гідне поповнення, яке Академія отримала цього року. Було обрано 30 академіків і 73 члени-кореспонденти, а також 27 іноземних членів нашої Академії. Всі вони – провідні фахівці у своїй галузі, які пройшли жорсткий відбір і широке обговорення у наукових колах. Новообрані члени працюють не лише в інститутах нашої Академії, а й у закладах вищої освіти, галузевих наукових та науково-технічних установах різних регіонів України. Суттєво зменшився середній вік обраних кандидатів. Приємно відзначити, що серед обраних – 14 жінок. Це значно більше, ніж обиралося на будь-яких попередніх виборах за весь час існування Академії.

Подальші напрями реформування діяльності та розвитку Академії зосереджено у схваленій нинішнього літа Концепції розвитку Національної академії наук України на 2021-2025 роки. Вони стосуються забезпечення високого рівня наукових досліджень, їх спрямованості на розв’язання сучасних проблем науки і техніки, проведення якісної інноваційної діяльності, інтегрованість у світовий, насамперед європейський дослідницький простір, удосконалення структури та системи управління, розвиток дослідницької інфраструктури, ефективне використання бюджетних коштів, упорядкування майнового комплексу та його ефективне використання. Завдань перед собою ставимо багато. І за кожним – конкретні шляхи досягнення, терміни та цілі, яких ми прагнемо досягти. Серед важливих завдань – набуття високого рівня комунікації із суспільством і популяризації наукової діяльності.

Переконаний, що і в наступні десятиліття Академія завжди буде готова надавати відповіді на будь-які виклики, що поставатимуть перед науковою спільнотою, примножуватиме доробок, ще більш успішно працюватиме для користі нашого народу та держави.

Газета “Світ”, № 43 – 44, листопад, 2021 р.