uk

В Інституті молекулярної біології і генетики проаналізували новий штам коронавірусу – омікрон

Днями в міжнародних наукових базах даних було викладено геном нового штаму коронавірусу – омікрон, який виявили у Ботсвані та Південній Африці і який на сьогодні виявлено вже у 15 країнах, зокрема і в Європі. Науковці Інституту молекулярної біології і генетики провели біоінформативний аналіз нуклеотидної послідовності та структури S протеїну нового штаму.

Омікрон (В.1.1.529) походить з гілки коронавірусів, близької до одного з попередніх штамів – Альфи. Проте Омікрон має «нетипову» будову. Якщо у попередніх штамах SARS-CoV-2 налічувалося 10-15 мутацій у шиповидному S-білку, то новий штам має у кілька разів більше – 34, а також зміни в області ORF1, nsp6 та ін. Наприклад, мутація ( точніше делеція) в nsp6 може впливати на швидкість інфікування даним штамом коронавірусу. З чим пов’язаний такий якісний та кількісний стрибок мутацій в Омікроні – поки невідомо.

Нагадаємо, що саме завдяки шиповидному S-білку вірус проникає в клітини людського організму. На протидії цій ділянці вірусу базується розробка існуючих у світі вакцин. Той факт, що Омікрон має багато мутацій у шиповидному білку, може призвести до неефективності існуючих вакцин, зміни картини перебігу хвороби. Тому, очевидно, виробники мають змінити вакцини згідно зі структурою нового штаму коронавірусу.

Біологи у всьому світі висловлюють обережне припущення, що така велика кількість мутацій (декотрі з них уже зустрічались у інших штамах, а декотрі виникли вперше саме в Омікроні) може призвести як до полегшення симптомів коронавірусної хвороби, так і до появи у цього штаму властивостей досить швидко витіснити попередні, більш небезпечні для здоров’я людини варіанти. Але наразі це лише припущення, які потребують перевірки часом.

Чи потрібно продовжувати вакцинуватися? Так. Не слід забувати, що існуючі вакцини ефективні проти дуже небезпечного штаму Дельта, який сьогодні панує в Україні та загалом у світі (згідно з ресурсом Nextstrain, понад 97% секвенованих зразків у світі містять штам Дельта та його варіанти).

Читайте також: