uk

Європейська комісія схвалила новий препарат для лікування раку грудей із метастазами

Схвалений препарат рекомендується використовувати для пацієнтів із потрійним негативним раком грудей. Безумовно, краще ніколи не чути у своєму житті про таке словосполучення, як «рак грудей». Але це словосполучення стає фатальним для 19% всіх хворих на онкологічні захворювання, адже саме така частка припадає на рак грудей. Джампаоло Бьянкіні, керівник групи раку грудей в онкологічному відділенні шпиталю Сан-Рафаеле уточнив, що існує 3 типи раку грудей.

Перший тип раку грудей – це пухлини, які експресують рецептори естрогена чи прогестерону, тому гормональні препарати мають позитивний терапевтичний ефект.

Другий тип – HER2-позитивні пухлини, які мають рецептори до фактора росту (білок HER2), здатного стимулювати проліферацію. Ці пухлини можна лікувати моноклональними антитілами та невеликими молекулами, спеціально розробленими для зв’язування з рецепторами HER2.

Третій тип – потрійні негативні пухлини, які не мають рецепторів до естрогену, прогестерону або до білка HER2. Тобто у цих пухлин немає «мети», на яку можна спрямувати діючу речовину. Ось чому з усіх видів раку молочної залози, з яких вони становлять 15%, цей тип раку є найбільш смертоносним».

Про захворювання

Потрійні негативні пухлини (TNBC) – найагресивніший тип раку грудей, який частіше діагностується у молодших жінок та жінок у пременопаузі. Він частіше зустрічається у чорношкірих та латиноамериканських жінок. П’ятирічне виживання для цього підтипу раку грудей становить 12%, що значно нижче, ніж показник виживання при інших типах раку грудей (28%).

Про схвалений препарат

Європейська комісія надала препарату Trodelvy реєстраційне посвідчення для лікування метастатичного потрійного негативного раку грудей. Виробник препарату, компанія Gilead Sciences, оголосила про видачу Європейською комісією дозволу на продаж Trodelvy (sacituzumad govitecan). Цей препарат є першим антитілом-лікарським засобом, спрямованим на троп-2, як монотерапії для лікування дорослих пацієнтів з неоперабельними або метастатичними потрійними негативними раками (TNBC).

Дослідження

Рішення ЄК підтверджується результатами глобального відкритого рандомізованого дослідження фази 3 ASCENT, в якому були досягнуті його первинні та вторинні кінцеві точки – виживання без прогресування захворювання та загальне виживання. У дослідженні взяло участь понад 500 пацієнтів у 230 місцях дослідження. Оцінювалася ефективність та безпека Trodelvy у порівнянні з хіміотерапією з одним агентом, на вибір лікаря, у пацієнтів з неоперабельним місцевопоширений або метастатичним TNBC, які раніше вже пройшли як мінімум два попередні курси лікування.

Читайте також: