uk

В Україні хочуть збудувати космодром

На узбережжі Чорного моря, біля адмінкордону Одеської та Миколаївської областей збудують космодром. Про це повідомив глава Одеської ОДА.

За словами авторів проекту, раніше в Україні такі об’єкти не дозволяли зводити, бо країна густо заселена. На мешканців могла впасти будь-яка з сходів, що відокремлюються, запущеної ракети, що призвело б до жертв і пошкоджень майна.

Існуючі в Україні вимоги до космодрому — відсутність житлових будівель на 500 км від усієї траєкторії польоту першого ступеня та господарських будівель — на 200 км.
Ситуація змінилася, коли з’явилися сходи космічних ракет-носіїв, що повертаються.

Після відділення ступінь ракети здійснює керований спуск та посадку на заздалегідь підготовлений майданчик. Технології керованого повернення елементів космічних апаратів розвинулися настільки, що космодроми вже починають будувати поруч із густонаселеними зонами.

Падіння на землю другого ступеня ракети, яку повертати поки що ніхто не вміє, побоюватися не варто, оскільки це станеться вже за межами української території. Найімовірніше, на турецькій землі. Потрібно лише отримати від турецької влади дозвіл на такі запуски.

Також існує можливість запускати українські ракети з території Австралії та Канади, і здійснювати спільні запуски з морських платформ або з літаків — ракетоносіїв.

Читайте також: