uk

Інтерв’ю з істориком Олегом Бажаном «Стус, Чорновіл та інші: як КДБ полювало на дисидентів 50 років тому»

12 січня — 50-ті роковини від початку «великого погрому» — операції КДБ «Блок» проти українських дисидентів. Про неї розповів старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України кандидат історичних наук Олег Бажан.

Про операцію «Блок» історик розповів наступне: «Операція «Блок» — це справа групової оперативної розробки, заведеної органами держбезпеки на початку 1960-х років для виявлення та нейтралізації найбільш активних націоналістичних елементів. Назва «Блок» від слова блокування. Ця операція була спрямована на протидію нелегальному розповсюдженню антирадянських і інших політично-шкідливих матеріалів. Спочатку в цій справі було 29 осіб. Із часом цей список зріс до 100. На кожну людину була своя розробка та досьє. Справа «Блок» була завершена лише в 1986 році. Агентурні справи були спалені перед проголошенням незалежності України. На сьогодні ми можемо оперувати лише листуванням Комітету держбезпеки з ЦК Компартії України. На основі цього ми можемо вибудовувати загальну картину».

Також Олег Бажан відзначив наступне: «У коло зору КДБ потрапила певна низка осіб зі Львова, Києва, Одеси. Серед них Іван Світличний, Іван Дзюба, Олесь Сергієнко, Іва Русин, Ніна Строкатова, Віктор Некрасов, Василь Стус, Сергій Параджанов і інші. Зазначалося, що ці фігуранти мали тривалі зв’язки з так званими дисидентами з Москви, причетні до випуску позацензурних журналів, альманахів, таких як «Хроніка поточних подій». «Український вісник». Репресії 1972 року проходили в атмосфері «шпигуноманії». Чекісти та вище партійне керівництво хотіли виправдати політичні репресії — зв’язати дисидентів із закордонними спецопераціями. Начебто вони іноземні агенти, які тут для руйнування радянської системи. (…) В підручниках історії нам казали, що Шелест хороший, Щербицький поганий. Але якщо уважно аналізувати документи радянських спецслужб, то стає зрозумілим, що Петро Шелест, перший секретар ЦК КП України (1963–1972), був в курсі спецоперації Комітету держбезпеки, яка ввійшла в історію під кодовою назвою «Блок». Він відстежував кожен крок КДБ з приводу цієї репресивної акції. По ній тільки за січень місяць йому було надіслано близько 30 інформацій. Він докладно знав про все, що стосувалося ув’язнених».

Прослухати повністю аудіофайл інтерв’ю

За інформацією інформаційної платформи «Громадське радіо» та прес-служби НАН України

Читайте також: