uk

У Львові застосовують новітню технологію лікування поранених у війні

Сьогодні всі пристосовуються до нових реалій, а лікарі до незвичних для цивільної медицини складних травм, спричинених війною. Так, згідно останніх новин, до однієї з Львівських лікарень привезли 34-річного чоловіка, біля якого розірвався снаряд. Щоб якомога ефективніше допомогти йому, медики застосували унікальний для України пристрій доповненої реальності.

“Він може побачити з наближенням до 5 разів. Він може керувати нашими руками, він може казати що ми маємо йому показати краще, більше і найголовніше що може підказати яку правильну вибрати тактику, чи як робити. Яку точність використати”, – пояснює професор Львівського національного медичного Університету імені Данила Галицького Андрій Базилевич. 

Лише декілька днів тому цей апарат передали професору Андрію Базилевичу на кордоні представники компанії-виробника з Мюнхена, а наші лікарі вже застосували його в дії.

Шолом віртуальної реальності, який допомагає передати зображення через інтернет на віддалену відстань і за допомогою нього допомагає нам в лікуванні ран у випадках сумнівних чи складних для лікування. І ми можемо проконсультуватися з колегами як в Україні, так і за кордоном. Це не тільки мої очі, це очі того спеціаліста, який оглядає рану”, – зазначає лікар-хірург 1-го ТМО Львова Дмитро Романчак.

До слова, не лише операція, але і консультація пацієнта також відбувалася з допомогою цього приладу. Тобто до неї долучились і лікарі з інших країн, які могли бачити стан пораненого, який потрапив у лікарню з дуже важкими травмами.

Пацієнт поступив з важкою мінно-вибуховою травмою, з важкою контузією ока. З травмами осколочними рук, ніг, гомілок. Йому вже провели 2 операції й попереду ще тривалі перев’язки. Зараз іде в нього позитивна динаміка. Він у свідомості, адекватний, засвоює їжу. Стабілізовано геодинамічні показники й стан його можна сказати наближується до середньої важкості.

Пристрій вже встигли використати й для лікування ще одного пацієнта. Зазначимо, що на всю Україну таких є лише 4. Під час оперативного втручання лікар має вільні руки й в режимі реального часу може залучати колегу з будь-якої точки світу.