uk

Фундація імені Кшиштофа Скубішевського та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету допомагатимуть українським вченим

Фундація імені Кшиштофа Скубішевського у співпраці з Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету розпочинає термінову акцію з фінансової допомоги вченим, які стали жертвами триваючої агресії Росії та Білорусі проти України.

Мета акції – максимально зберегти науковий потенціал України, повідомляє Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика. Допомога буде спрямована вченим, які перебувають в Україні чи Польщі, і надаватиметься індивідуально окремим вченим.

За необхідності, допомога може покривати витрати на їх проживання та/або витрати на проведення науково-дослідної роботи.

Вибір осіб, які отримають допомогу, її розмір та засади надання будуть продиктовані метою акції: вчені прагнутимуть максимально зберегти науковий потенціал України.

При виборі бенефіціарів найбільше значення будуть мати два критерії.

По-перше, потенціал даного вченого, який ми будемо оцінювати значною мірою на підставі якості та актуальності його дотеперішньої наукової роботи. Особи, що в силу молодого віку мають незначний науковий доробок, але є перспективними вченими, також можуть отримати фінансову допомогу.

По-друге, мета, яка має бути досягнута завдяки наданню допомоги вченому: ми оцінимо відповідно до того, чи пропонована ціль є чітко описана, вірогідна та важлива для збереження наукового потенціалу України. Прикладами таких цілей є проведення наукових досліджень, що стали невідкладними у зв’язку з війною; продовження науково-дослідної роботи, що була перервана бойовими діями (наприклад, завершення кандидатської дисертації); надання можливості вченому займатися науковою роботою у перехідний період, щоб згодом він мав змогу повернутися до наукової роботи в Україні за нормальних умов і в міжчасі не був змушений змінювати професію та/або емігрувати (або, щоб він зміг повернутися з еміграції, коли це дозволить ситуація).

Основною формою допомоги в рамках цієї акції буде виплата Фундацією вченому коштів на проживання впродовж шести місяців у розмірі 400 євро на місяць, а також, у разі нагальної потреби, надання йому місця проживання.