uk

Окуповані заповідники

Про стан справ у період воєнних дій, про те, як живуть і працюють наукові установи Відділення загальної біології НАН України в період війни, розповів академік-секретар Володимир РАДЧЕНКО.

Наукові установи відділення розкидані по всій Україні. Моніторинг стану справ про місцеперебування співробітників, про умови їх життя і праці здійснюється постійно, однак, на жаль, не до всіх установ і людей можна дістатися. Зокрема, як сказав академік Радченко, нічого невідомо про Український степовий заповідник. Його дирекція розташована в місцях, де вже тривалий час йдуть активні бойові дії. Зв’язку з людьми немає.

Бабак степовий в Луганському природному заповіднику. Цей вид гризунів у 2021 році визнано таким, що зникає і внесено до Червоної книги України.

«Три наші установи, – продовжив Володимир Радченко, – перебувають під окупацією. Це Луганський природний заповідник, Чорноморський біосферний заповідник і Херсонська гідробіологічна станція. І при цьому Чорноморський заповідник і Херсонська гідробіологічна станція зуміли виплатити людям не тільки заробітну плату за лютий, а й аванс за березень».

Птахи з Чорноморського заповідника.

Директори цих установ (зокрема й Луганського природного заповідника, який першим потрапив під окупацію) ухвалили важливе для безпеки людей рішення і «віддали співробітникам особові справи разом з трудовими книжками», – зазначив академік-секретар відділення. Виплатити зарплату, як пояснив Володимир Радченко, було непросто.

В Національному ботанічному саду, наприклад, бухгалтери не мали можливості добратися на роботу (в інших установах було встановлено віддалені бухгалтерські сервери). І, на жаль, невідомо, що з Українським степовим заповідником.

Академік Радченко попросив Президію НАН України обговорити питання щодо наукових установ чи підрозділів, які вимушено потрапили в окупацію. Ситуація там може бути різна, зокрема, у цих установ можуть примусово відібрати ті чи інші ресурси. Відповідати за нанесену шкоду повинна країна-агресор, а не співробітники. Зрозуміло, що кожен випадок буде вивчено окремо.

Непросто працювати науковим інститутам, неподалік яких стоять блок-пости, працює тероборона.

Ящик від боєприпасів на бруствері окопу у природному парку «Клебан-Бик» на Донеччині.

Бійцям, які захищають Україну, звичайно, потрібні і засоби зв’язку, і можливості інформування. Але, звертаючись з цим до наукових інститутів, вони теж мають розуміти, що на комп’ютерах можуть знаходитися унікальні наукові дані.

На сьогодні вже два інститути НАНУ (один з них належить до Відділення загальної біології) звернулися з проханням встановити більш чіткі й відповідальні вимоги щодо використання того чи іншого обладнання.

Підготувала Лариса ОСТРОЛУЦЬКА