uk

Українська космічна галузь продовжує роботу

Як розповів виданню SpaceNews колишній голова українського космічного агентства і співзасновник українського стартапу космічної індустрії Kurs Orbital Володимир Усов, протягом останніх днів збільшилася кількість атак на місто Дніпро. Саме в цьому місті знаходяться великі підприємства космічної промисловості.

На щастя, ключові об’єкти космічного сектору країни не постраждали від російських авіаударів та артилерійського вогню.Загалом, за словами Усова, Державне космічне агентство України та державні космічні компанії, серед яких виробник космічних апаратів і комплектуючих, «Південмаш», конструкторське бюро космічних технологій «Південне» та Київський радіозавод, забезпечують у сукупності 16 тисяч робочих місць.

«У Дніпрі «Південмаш» і «Південне» поки що не бомбили і не обстрілювали ракетами. Однією з можливих причин є те, що Росія планує взяти їх під контроль, тому прагне зберегти ці об’єкти непошкодженими», – зазначив Усов.

«Через атаки Росії ці об’єкти не працюють на повну потужність, але частина співробітників продовжують роботу».

Окрім керівництва Kurs Orbital, яка ставить за мету забезпечити обслуговування космічних кораблів на орбіті за допомогою флоту багаторазових обслуговуючих пристроїв на різних орбітах, Усов також є співзасновником українського стартапу Orbit Boy. Цей стартап займається розробкою мікросупутникової системи повітряного запуску для європейських країн.

«Нинішнє вторгнення продемонструвало, що Європа не повинна залежати від Росії та її пускових установок «Союз». Якщо країни Євросоюзу хочуть зберегти власну супутникову групу, вони повинні здійснювати запуски зі своєї території», – сказав Усов.

З огляду на це, Orbit Boy разом з «Південмаш» та іншими українськими гравцями космічної галузі шукає рішення для повітряних запусків за допомогою літаків середньої дальності.

«Ми розмістимо ракету всередині літака, а не під крилом», – пояснив він. «Минулого тижня ми зустрілися з представниками Польського космічного агентства у Львові, на заході України. Ми хочемо співпрацювати з Польщею щодо твердопаливної ракети».

«Також ми хочемо використовувати покинуту військову базу в Комізо на Сицилії, – додав Володимир Усов. – Для цього налагоджуємо співпрацю з італійськими партнерами».

Усов упевнений, що після закінчення війни в Україні космічна галузь країни ще більше зміцнить зв’язки з європейськими партнерами.

«За останні роки космічний сектор України швидко зріс, і після війни уряд має заохочувати розвиток приватного космічного бізнесу, який конкуруватиме з державними компаніями. Україна подала заявку на вступ до ЄС, і, сподіваємось, найближчі роки наблизять наш космічний сектор до наших європейських партнерів», – сказав він.