uk

Науково-популярна лекція «Вогняний шов» Євгена Оскаровича Патона» (АНОНС)

2 червня 2022 року в межах лекторію «Наукові зустрічі» відбудеться онлайн-лекція ««Вогняний шов» Євгена Оскаровича Патона».

Лектор – аспірант кафедри «Зварювання» НТУ «ХПІ» Павло Ситников.

Координатори лекції:

– учений секретар Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України кандидат технічних наук Ілля Клочков;

– старший науковий співробітник Інституту досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г.М. Доброва НАН України кандидат історичних наук Сергій Жабін.

У найтяжчі роки Другої світової війни Євген Оскарович Патон здійснив трудовий подвиг, створивши у найскладніших умовах механізоване зварювальне виробництво корпусів танків, міцно з’єднавши їх броню «вогняним швом». 

Використання розробленої технології зварювання зіграло важливу роль для забезпечення достатньї кількості першокласних бойових машин – прославлених танків Т-34, самохідних артилерійських установок та боєприпасів. Лише на танковому заводі ім. Комінтерну за допомогою патонівських автоматів для зварювання під флюсом було створено 2400 кілометрів шва, а випуск машин до кінця війни склав 35 тисяч одиниць бойової техніки.

Як склалося, що проживши велике життя, створивши цілу школу та отримавши широке визнання у мостобудуванні, Євген Оскарович Патон несподівано начебто «зраджує» своїй справі і віддає всі свої сили новому дітищу – електрозварюванню?

Які передумови поклали початок цьому? Як же став зразком служіння своєму народові Євген Оскарович Патон? Як вдалося йому зробити такий видатний внесок одночасно у дві галузі науки і техніки – електрозварювання та мостобудування?…

Відповісти на ці питання, і не лише на них в межах «Наукові зустрічі \ Scientific meetings» спробує організатор серії харківських наукових семінарів «Патонівська школа та науково-технічний прогрес», аспірант кафедри «Зварювання» НТУ «ХПІ» Павло Ситников.

Початок о 20:00,  орієнтовна тривалість – 1 година.

Посилання на зустріч

ID: 895 0873 3454

Pass: 763889

Вхід вільний.

Посилання на подію у Facebook

За інформацією лекторію «Наукові зустрічі»та прес-служби НАН України