uk

Любов СМОЛЯР: МИ НАВЧАЄМО СТУДЕНТІВ КРИТИЧНО МИСЛИТИ І РОЗВ’ЯЗУВАТИ ЗАДАЧІ ЗАВТРАШНЬОГО ДНЯ

Світ стрімко змінюється, щодня з’являються нові виклики в житті, економіці, бізнесі. Чи готові до цих викликів українські студенти? Як навчити їх бути конкурентними у світі, у якому відбуваються глобальні зміни? Як не розгубитися у світі, де мільйони людей залишають свої домівки і намагаються вижити в інших країнах?Про це ми запитуємо ректорку Міжнародного університету фінансів Любов Смоляр.

– Пані Любове, коли було засновано Міжнародний університет фінансів, чого він прагне сьогодні та які завдання ставить перед собою?

– МУФ було засновано у 1993 році як приватний університет, через рік відмічатимемо тридцятиріччя. Університет має найвищий за національною класифікацією IV рівень акредитації.

Місія нашого закладу – готувати високоосвічених і соціально відповідальних професіоналів міжнародного рівня. Стратегічне бачення та компетенції університету адаптовані до українського ринку праці, а освітнє середовище і колектив безперервно вдосконалюються. Ми в динаміці: розвиваємо ринок освітніх послуг, створюємо нові знання, впроваджуємо нові технології та методи навчання.

Ми прагнемо ідеальної моделі університету, яка працює на принципах органічного підходу, спритності, гнучкості, відкритості та адаптивності з фокусом на дії, експериментальному навчанні на основі проєктів, дизайнерських майстер-класів, хакатонів, здорових дискусій. Ядром нашої моделі є лідерство, яке визначає напрямок і дає можливість діяти, та команди (викладачі, студенти, слухачі, випускники, співробітники), об’єднані загальними принципами та цілями. В основі нашої роботи – принципи взаємної поваги, відкритості та довіри. До речі, нам важливо не тільки отримувати знання та досвід, а й ділитися своїми практиками, ідеями та знаннями з академічною та бізнес-спільнотами. Намагаємося кожного дня робити свою роботу краще, ніж робили це вчора.

– Останні роки у світі та в Україні є часом турбулентності. У чому «точка опори» університету, що дає йому стійкість?

– Таку стійкість, зокрема, дає орієнтація МУФ на потреби національного бізнесу та активна міжнародна співпраця. Ми маємо міжнародний студентський колектив та надаємо можливість опановувати частину освітньої програми за кордоном. Університет розвивається в дусі інтернаціоналізації освітньо-наукової діяльності. Наші викладачі поширюють міжнародний досвід, готують студентів до глобальної кар’єри у транснаціональних компаніях, а мережа партнерств з провідними світовими бізнес-школами та асоціаціями бізнес-освіти служить основою для унікальної екосистеми вишу.

Сьогодні професіонали повинні бути гнучкими та адаптованими, використовувати найсучасніші знання й миттєво реагувати на виклики.

МУФ співпрацює з університетами Франції, Австрії, Польщі, Туреччини, Латвії, Швеції, Швейцарії та Індії. А ще – з Академічним сертифікаційним центром SAP АСЦ SAP. Ми розвиваємо освітні програми академічної мобільності, які функціонують спільно з Віденським університетом прикладних наук FHWien of WKW (Австрія), IAE Aix-en-Provence (вищою школою бізнесу на півдні Франції) та Університетом економіки (місто Бидгощ, Польща). Вчені та студенти взаємодіють з колегами з усього світу, проходять стажування у рамках програми обміну «The Exchange Programme Linnaeus-Palme», яка укладена з Королівським технологічним інститутом Швеції, та в рамках програми Erasmus+ в Університеті Миколи Коперника в місті Торунь у Польщі.

Студенти, які беруть участь в міжнародному обміні, мають можливість обирати з понад десяти курсів навчання англійської, французької та польської мови в університетах-партнерах. Три освітні програми у нашому портфоліо викладаються англійською.

Міжнародний обмін, який пропонує МУФ, дає можливість студентам отримати практичний досвід, розширити професійні контакти. А також – постійно вдосконалювати навички міжкультурної та командної роботи, відкривати нові можливості працевлаштування та будувати довготривалі дружні стосунки.Саме міжнародні контакти та підтримка стали для викладачів та студентів рятівними під час війни, яку розв’язала російська федерація проти України. Дружні заклади вищої освіти (Університет економіки у Бидгощі) та Université du Maine у місті Ле-Ман (Франція) допомагають викладачам та студентам, які, рятуючись від обстрілів та бомбардувань, виїхали в країни Європи. Ці виші допомагають нашій спільноті виживати і розвиватися у цей складний час.

-Університети (і бізнес-школи) в усьому світі є «точками розвитку» економічної науки, прогресивної думки. Які «точки росту» створює МУФ?

– Глобалізація, перервана спочатку пандемією COVID-19 а потім повномасштабним воєнним вторгненням РФ в Україну, змінює традиційні підходи до менеджменту, економіки та фінансів. Зі зламо-подібною зміною соціально-економічної динаміки та створенням нової технологічної, економічної інфраструктури змінюються всі аспекти фінансів і торгівлі.

Понад 30 років ми допомагали розвивати професіоналів, які створюють цінність для бізнесу та суспільства в цілому. Сьогодні ми спрямовуємо студентів вирішувати дедалі складніші задачі сучасної бізнес-ери. «Озброюємо» їх знаннями і навичками, які дають передові навчальні програми, новаторські дослідження, підходи до побудови інклюзивної спільноти та зв’язок (у реальному часі) з практикою.Як неспокійні першовідкривачі, завжди шукаємо нові шляхи для інновацій і прагнемо дати можливість молоді здобути найсучаснішу освіту. У нас створена динамічна екосистема університету, яка включає розгалужену глобальну мережу, віртуальні об’єкти та креативне середовище на території кампуса, натхненний академічний персонал й інституційні партнерства.

Наша спільнота завжди генерує нові ідеї, пропонує творчі розв’язання задач і проблем і завтрашнього дня. Ми є університетом впливу і прагнемо ще більшого.

– Хто ваші викладачі? Які вимоги до викладачів МУФ?

– Наше портфоліо програм вимагає залучення викладачів європейського класу як з університетського середовища, так і з успішного бізнесу. Вони використовують найсучасніші технології передачі знань і вмінь студентам, працюють в різноманітних онлайн-форматах, в очних режимах мозкового штурму, в формі індивідуальних консультацій.

Ми прагнемо розвивати нових науковців і викладачів, створювати та поширювати новаторські знання, концепції та інструменти, які сприяють розумінню й практиці фінансів та менеджменту. Викладачі університету є фахівцями з усіх основних предметів і працюють разом із керівниками багатьох провідних компаній. Вони знають, що робить бізнес успішним і передають ці знання у щоденній викладацькій діяльності.

Керівництво МУФ підтримує та розширює унікальний, реальний бренд бізнес-освіти. Наші викладачі представляють широкий спектр галузей, інтересів, ініціатив та сфер знань і щодня активно просувають місію університету. Викладачів МУФ знають і поважають у багатьох країнах світу. І це не дивно, адже вони генерують нове мислення та мають справжній вплив на поточні бізнес-практики. Наші викладачі співпрацюють з підприємствами у Києві, Варшаві, Парижі, Бидгощі та багатьох інших містах, втілюють нові ідеї в умовах мінливого бізнес-середовища.

Саме тому імена понад 5 тисяч випускників нашого університету добре знають у світі бізнесу, багато з них досягли успіху. І не тільки в бізнесі! Це талановиті, різнопланові особистості, які впливають на життя у своїх громадах.

– Що, окрім навичок та компетенцій, повинен мати ваш випускник?

– Перший компонент місії нашого Університету – це освіта, яку ми надаємо через наші освітні програми, через ідеї, які виробляють і поширюють наші викладачі, а також через вплив, якого ми досягаємо завдяки співпраці з високотехнологічним бізнесом, з університетами-лідерами в усьому світі.

Наші навчальні програми розширюються та розвиваються від новаторських курсів до сертифікації STEM, поєднують основи менеджменту з наукою про дані та сучасною бізнес-аналітикою.

Ми завжди використовуємо найбільш сучасні способи навчання та викладання, запрошуємо практиків, які працюють у вітчизняних та міжнародних компаніях, пропонуємо майстер-класи, проєкти, кейси і семінари, що проводять висококваліфіковані експерти з бізнесу.

Наші студенти виконують завдання під час проєктно-дослідницьких семінарів в інтерактивній та справді багатопрофільній атмосфері. Вони можуть брати участь в міжнародних стажуваннях або обрати одну з програм подвійних дипломів, з виїздом на навчання за кордон і отриманням двох дипломів – магістра МУФ та магістра одного із закордонних університетів-партнерів.

На сьогодні Міжнародний університет фінансів реалізує цілісну систему програм підготовки бакалаврів, магістрів, Бізнес-освіти-МВА з різною тривалістю у сфері фінансів, бізнес-аналітики, міжнародного бізнесу, підприємництва, інновацій та міжнародної економіки. Всі програми адаптивні, гнучкі до викликів сучасного світу.

З урахуванням цифрових викликів найбільшою популярністю користуються міждисциплінарні програми, які дають знання та компетентності на стиках сучасного бізнесу та новітніх технологій, фінансів, бізнес-аналітики, інтелектуального аналізу великих даних (Big Data), інформаційних технологій (ІТ), підприємництва та менеджменту. Поєднання сучасних технічних знань та управлінських навичок забезпечує високий рівень конкурентних переваг випускників у високотехнологічних компаніях, при створенні власного бізнесу, запуску та масштабуванні стартапів.

Наші програми розраховані на амбітних студентів, які бажають увійти в нову для себе професію в сфері економіки та фінансів, уміють планувати свій час і концентруватися на виконанні інтелектуальних завдань.

Ми виховуємо незалежних мислителів, та успішних практиків, які додають цінності підприємствам, що їх наймають. Завдяки багатопрофільному навчанню корпоративні лідери, стратеги і фінансові аналітики мають можливість стати ключовими стратегічними гравцями в будь-якій транскордонній співпраці або ініціативі з трансформації бізнесу.

Випускники університету вміють аналізувати, оцінювати тренди в різних галузях економіки, здатні проводити ґрунтовний фінансовий аналіз, дослідження і організацію бізнес-процесів відповідно до вимог сьогоднішнього дня і розмовляють однією мовою з фінансистами і бізнесменами усього світу.

– Чи має університет навчати цінностей? І що це за цінності?

– МУФ прагне навчати та розвивати лідерів і творців підприємств, які створюють цінність для зацікавлених сторін і суспільства в цілому. Серед наших пріоритетних цінностей – незалежність від будь-яких культурних, політичних та економічних впливів для справжнього вільного та критичного мислення, наукова строгість, академічна доброчесність, уява та творча пристрасть у поєднанні з відповідальністю у соціальній, етичній та екологічній сферах задля забезпечення сталого розвитку.

Наш Університет прагне будувати та підтримувати інтелектуальну спільноту, яка цінує і поважає різні ідентичності та точки зору. Ми несемо відповідальність за підтримку та захист спільних цінностей і принципів у Міжнародному університеті фінансів та за його межами.

Переконані, що світ критично потребує якомога професіоналів для вирішення найнагальніших і найскладніших проблем. Підприємствам у всьому світі потрібні лідери та менеджери, які можуть знайти інноваційні способи творення цінності.

І, звичайно, кожен елемент місії нашого університету – виховувати лідерів, які змінюють світ, наповнений змістом. Коли ми говоримо про лідерів, ми маємо на увазі людей, які втілюють певний тип компетенції та характеру. Справжній лідер – той, хто заслужив довіру інших у своєму бізнесі, чи суспільстві.

Люди, що змінюються та обирають шлях творчої перебудови, створюють реальну цінність для суспільства. Чисельні економічні і соціальні кризи показали багато прикладів лідерів, які декларували систему цінностей, реально не створюючи жодної. Міжнародний університет фінансів вирізняє те, що наші випускники забезпечують лідерство в усіх сферах життя.

– Чим МУФ відрізняється від інших бізнес-шкіл та інститутів фінансів в Україні і світі?

– Міжнародний університет фінансів пропонує знання та навчання в ключових сферах бізнесу, включаючи цифрову трансформацію, підприємництво та інновації, фінанси двадцять першого століття, інтеграцію бізнесу у світові системи, вивчення проблем клімату і забезпечення стійкості. Сила нашого університету у гнучкому форматі. Перевагою МУФ є навчальні плани, розроблені та адаптовані для динамічного онлайн-навчання, а також захопливий інтерактивний набір віртуальних навчальних платформ.

Ми об’єднуємо глобальну когорту успішних студентів та викладачів з різними поглядами та життєвим досвідом, які пропонують змістовний обмін знаннями та постійну підтримку. Окрім того, вирізняємося з-поміж інших університетів прямою взаємодією в режимі реального часу викладачів, фасилітаторів курсів та студентської спільноти.

Підготувала Світлана ГАЛАТА