uk

Мідсоммар розкрив обійми для українців

У багатьох країнах зустрічаємо свята, присвячені середині літа і дещо схожі на наше – Івана Купала. От як у Швеції.

Середина літа – Мідсоммар (Midsommardagen), найулюбленіше свято, яке зазвичай відзначають у пору, близьку до літнього сонцестояння. Нарешті шведи дочекалися його, справжнього, не обмеженого рекомендаціями covid-19 Два роки без популярного свята і традицій з ним пов’язаних – ох, нелегко!

Мідсоммар має дохристиянське походження, хоча жодні джерела це не підтверджують, оскільки скандинавське письмо до раннього середньовіччя не збереглося. Християнська церква святкує народження Івана Хрестителя 24 червня з 300-х років і принесла це свято до Швеції в 1000-х роках.

День середини літа у Швеції відзначають з 1953 року в суботу з 20 по 26 червня. Раніше він завжди припадав на 24 червня, на день Івана Хрестителя. Ця традиція й досі залишилася в Естонії, Латвії та Норвегії.

Цьогоріч Мідсоммар припав на 25 червня (це має бути обов’язково субота), а напередодні, 24-го, у Швеції відзначали Midsommarafton, що дещо нагадує наш переддень на Івана Купала. Уже зранку сім’ї у повному складі, обов’язково з чотирилапими улюбленцями, сходяться на святкування. У кошиках – легка їжа та напої. Хтось уже з вінком на голові, інші починають їх плести вже на місці, адже організатори завжди дбають про оберемки польових квітів. Посередині галявини традиційно встановлюють так звану жердину середини літа, прикрашену листям і квітами, або у формі хреста з вінками, що висять на перекладинах (midsommarstång). Навколо нього й відбуваються найцікавіші дійства – мідсоммарські пісні й танці.

Обід на Мідсоммар – особлива сторінка у святкуванні. Традиційні страви – молода картопля із сметаною, зеленою цибулею і кропом, оселедець, на десерт – полуниця з вершками і морозивом. Багато шведів завчасно купують оселедець і маринують його за бабусиними рецептами. Маринований оселедець здавна увійшов у повсякденну їжу шведів. Однак традиція свіжої картоплі разом з оселедцем є відносно молодою і зародилася у великих містах у 1920-х роках. У минулому їсти картоплю, яка ще не повністю виросла (до того ж у Північній Швеції, картопля не встигає вирости в середині літа) вважалося марнотратством.

Напередодні свята магазини навперебій пропонують молоду картоплю, вирощену спеціально до цього дня на півдні країни. Якщо ціна молодої картоплі весною починалася, скажімо в Уппсалі, із 40-60 крон за кілограм (приблизно 4-6 євро, або 120-180 гривень), то в переддень Мідсоммара її можна було купити за …1 крону (3 гривні!). Однак вартість полуниці, навпаки: чим ближче до свята – тим дорожче. Принагідно зауважу, що шведи люблять дуже просту й легку в приготуванні їжу (як і українці), і свята для цього – абсолютно не виняток.

Ще одна чуттєва тема для розмов напередодні Мідсоммара – погода. Метеорологи у Швеції отримують особливо багато запитань про погоду за кілька днів до свята, оскільки багато хто планує зустрічати справжнє літо на відкритому повітрі. Традиційно у Швеції напередодні свята йде дощ, що й підтверджує статистика. Цьогоріч погода порадувала: близько 30 градусів тепла в центральній Швеції!

Щороку до давньої традиції святкування Мідсоммара у Швеції долучається все більше й більше мешканців з інших країн і континентів, які знайшли прихисток у цій теплій на людські співчуття й допомогу північній країні. Цього року Мідсоммар розкрив свої обійми і для українських мам та їхніх діток. Чи не вперше я теж готувала шведські страви на Мідсоммар і смакували ми їх разом зі старими та новими українськими друзями, які приїхали в Уппсалу з початком війни росії в Україні. Щоправда, співали ми не шведських, а українських пісень і мріяли про нашу перемогу…

Ірина НІКОЛАЙЧУК,Швеція, УппсалаФото автора