uk

Рада зробила крок до дебюрократизації освіти

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування інтегрованих інформаційних систем у сфері освіти», який спрямований на пришвидшення цифрової трансформації освіти.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

За його словами, ухвалення закону є першим кроком до зменшення звітності вчителів і директорів.

Зокрема, відповідно до прийнятого закону в Україні буде функціонувати інтегрована інформаційна система – Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ), що забезпечить цифрову взаємодію між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, закладами та установами освіти, учасниками освітнього процесу тощо.

«АІКОМ дозволить легко і швидко збирати та обробляти достовірну і повну інформацію в сфері освіти. Для цього АІКОМ буде взаємодіяти з іншими електронними інформаційними ресурсами та/або публічними електронними реєстрами у сфері освіти, зокрема з Єдиним державними демографічним реєстром, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Державним реєстром актів цивільного стану громадян, Державним реєстром загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо», – зазначає очільник профільного парламентського комітету.

Окрім того, АІКОМ поєднає електронні інформаційних ресурсів та/або публічні електронні реєстри у сфері освіти, має забезпечити їх внутрішню та зовнішню інформаційну взаємодію, у тому числі з питань розподілу та перерозподілу міжбюджетних трансфертів з державного місцевим бюджетам, замовлення підручників, документів про освіту, зарахування, відрахування, переведення здобувачів освіти та з інших питань у сфері освіти.

«Також АІКОМ забезпечить ведення в електронній формі ділової документації та подання звітності закладами освіти, здійснення обліку дітей дошкільного та шкільного віку (у тому числі дітей, не охоплених навчанням), учасників освітнього процесу та суб’єктів освітньої діяльності», – повідомив Бабак.

Читайте також: