uk

Чехія допоможе відбудувати “зелену” та “чисту” Україну після війни

З початку повномасштабного вторгнення російські війська знищили природу України на площі співставній половині території Чехії.

Чехія допоможе Україні у “зеленому” повоєнному відновленні довкілля, зокрема підтримає природні парки, кліматичну політику, реформу системи управління відходами та боротьбу з промисловим забрудненням.

Про це під час зустрічі домовилися голова Міндовкілля Руслан Стрілець та посол Чехії в Україні Радек Матула, повідомляє  Стрілець у Facebook.

Він зазначив, що за 5 місяців війни росіяни пошкодили окопами і спалили територію лісів, співставну половині території Чехії. Близько 1 млн га українських заповідних територій під загрозою знищення.

  “Після війни усе це потрібно розміновувати та відновлювати. І тут для нас дуже важлива підтримка Чехії, яка має цінний досвід із розмінування територій”, – сказав Стрілець.

Матула приділив значну увагу повоєнному відновленню українських цінних природних територій та запропонував взяти “патронаж” над одним з природних парків України.

Політики також обговорили напрацювання Міндовкілля у сфері реформи управління відходами. 

Стрілець зазначив, що Україна розраховує на налагодження практичної співпраці з Чехією у цьому напрямку. Він також додав, що Україну запросили у вересні взяти участь у секторальних конференціях у Чехії.

Це дозволить експертам Міндовкілля представити міжнародній спільноті важливі кейси України у кліматичній політиці, сталому надрокористуванні та запобіганні промисловому забрудненню.

“Ми цінуємо увагу Чехії до всіх євроінтеграційних ініціатив України та дякуємо, що питання відновлення України є одним із 5 основних пріоритетів чеського головування у Раді ЄС. Розраховуємо на подальшу підтримку”, – додав Стрілець.

Читайте також: