uk

«Політичні цикли в Україні починаються з президентських виборів»

Розповідає віцепрезидент Національної академії наук України, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України член-кореспондент НАН України Олег Рафальський.

«Кожен політичний цикл в Україні – своєрідний, але є одна закономірність: кожна нова влада в особі Президента України проводить парламентські вибори, формує під себе парламентську більшість, визначає склад Кабміну. Тобто, якщо говорити спрощено, в основі кожного політичного циклу в нашій державі лежать президентські вибори, – пояснює віцепрезидент Академії член-кореспондент НАН України Олег Рафальський в інтерв’ю програмі «Про науку. Компетентно» для YouTube-каналу НАН України. – Цікаво, що у першій третині кожного циклу, коли серед новообраних іще панує певна ейфорія і багато чого відбувається стихійно, до науки звертаються нечасто. Потім настає період, коли влада починає цікавитися, а що ж «за бортом». А там зазвичай не все гаразд. Тоді потрохи приходять до науковців. Але найбільше про нас згадують в останню третину, завершальну стадію каденції політичного циклу, коли влада отримує результати соціологічних опитувань.

…Останнім часом ми як експерти активно працювали над законами, які стосуються етнічних меншин. А всі документи з таких питань, як і щодо проблем етнічності та європейського вибору України, проходять експертизу в нашому Інституті. Приємно, коли в уже ухвалених документах наші думки збережені, нехай і в іншому мовному оформленні. Не менш приємно, коли туди не потрапляють якісь нісенітниці, проти яких ми виступали. Адже наше завдання дуже часто не лише полягає в тому, щоби запропонувати для втілення у законі якусь корисну ідею, а й має профілактичний характер. Ми намагаємося запобігти включенню до закону того чи іншого зла (іноді прихованого), яке згодом себе проявить і заважатиме нам усім жити і працювати. Намагаємося застерегти владу від ухвалення некоректних рішень, консультуємо, радимо. Але останнє слово завжди за нею. І хотілося б, аби відповідальність за це завжди була персоніфікована. Бо, на жаль, часто спрацьовують політичний інтерес, низька кваліфікація законодавців, певні лобістські моменти».

Відеозапис інтерв’ю за посиланням.

Читайте також: