uk

НАВЧАЛЬНИЙ РІК: ОБРАТИ БЕЗПЕЧНИЙ ФОРМАТ

Навчальний рік – на порозі. А в багатьох університетах він вже розпочався. Тож безпека учасників освітнього процесу постійно залишатиметься в центрі уваги суспільства. На селекторній нараді з участю керівництва МОН, МВС і ДСНС, яка відбулась в Національному авіаційному університеті, було озвучено деякі цифри щодо готовності закладів освіти до навчального року у надзвичайних умовах.

брифінг Дениса Монастирського і Сергія Шкарлета

54% закладів вищої та фахової передвищої освіти забезпечено укриттями. Такі дані станом на середину серпня наводять у Міністерстві внутрішніх справ України. Але це не остаточні цифри, адже поки було обстежено лише 64% об’єктів цих закладів. Власне, наявність укриттів не означає, що в них можна розмістити всіх студентів під час навчання. Більшість вишів не мають відповідної можливості.

«Університети є автономними в прийнятті рішень щодо формату навчання, – зауважує міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. – Переконаний, що в більшості університетів буде застосовано змішану систему навчання. Подекуди є можливість організувати освітній процес у декілька змін. Деякі ЗВО вже розпочали навчання на початку серпня. У багатьох навчальний рік розпочнеться днями.

Наприклад, Національний авіаційний університет, у якому відбулась нарада, розпочинає з 22 серпня. Учасники оглянули одне з укриттів НАУ, де зокрема вже встановлено меблі. Тож вже зараз там можна проводити навчання.

в укритті Національного авіаційного університету

Щодо вишів у підпорядкуванні силових відомств, то, як розповів очільник Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський, ЗВО системи МВС також уже працюють – за змішаною формою. «В приміщеннях одночасно перебуває кількість курсантів, яку можуть вмістити укриття закладів, – додав міністр. – Відповідно навчання відбувається за змішаною формою.

Щодо закладів освіти всіх рівнів, то загалом до початку освітнього процесу в очній формі за показниками безпеки (тобто хоча б за наявністю найпростіших укриттів) готові 41% закладів (загалом було обстежено 21 тисячу або 80% об’єктів).

В МВС навели ще декілька цікавих цифр. Тільки 9% закладів освіти (2331) організували укриття у власних захисних спорудах (з урахуванням наявності таких споруд на балансі закладів освіти та стану їх готовності). Ще 28% закладів (7282) організували укриття у власних спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттях, поставлених на облік за результатами проведених комісійних обстежень. Більше 4% закладів освіти (1136) організували укриття в об’єктах фонду захисних споруд інших суб’єктів господарювання.

Звісно, облаштування укриттів потребує великих видатків. В цьому контексті нагадаємо, що нещодавно уряд відніс до другої черги пріоритетності, після видатків на оборону та безпеку, фінансування видатків місцевої влади щодо підготовки до опалювального сезону та облаштування споруд цивільного захисту, зокрема – й у закладах освіти. А отже є надія, що укриттів побільшає.

Дмитро ШУЛІКІН