uk

Наносупутники на марші

Космічна місія київських політехніків та їхніх партнерівВ НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» готуються до виведення в космос двох дослідницьких наносупутників.

Наносупутник PolyITAN-HP-30 уже повністю готовий вирушити за космічним маршрутом. Запуск планується у грудні нинішнього року з мису Канаверал (США), на орбіту його виведе ракета Falcon-9 компанії SpaceX.

На фото: Це вже історія: перший та другий наносупутники КПІ.

На космічній орбіті на супутнику буде проведено науковий експеримент з дослідження ефективності теплових труб (НР – Heat Pipes) – як основного елементу систем термостабілізації космічних апаратів. Зараз наносупутник Київської політехніки відтранспортовано до Нідерландів, в університет Дельфт. Там його помістять у спеціальний космічний контейнер і у відповідний час відправлять на мис Канаверал.

Наступним готується до космічної одісеї дослідницький наносупутник PolyITAN-3-PUT- спільного виробництва Київської та Познанської політехнік.

Наносупутник призначено для дистанційного зондування Землі в оптичному діапазоні і передавання даних на наземні станції двох університетів (просторова розрізненість до 8 м). Але крім цього, він має й інші завдання.

На фото: ракета, яка має відправити в космос PolyITAN-HP-30

Сателіт досліджуватиме вплив стратосферного аерозолю на озоновий шар Землі (це важливо для вивчення кліматичних проблем та можливостей вплинути на їх послаблення), а також проводитиме спеціальні дослідження на замовлення Польського космічного агенства.Запуск планується в першій половині наступного року.